2019'un bilim kadını seçildi! Bursa'yı gururlandırdı… | Bursa Haberleri - Bursa.Net.TrBursa Haberleri – Bursa.Net.Tr

25 Nisan 2024 - 09:53
SON DAKİKA

2019’un bilim kadını seçildi! Bursa’yı gururlandırdı…

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi hekimlerinden Dr. Gamze Dereli Can, L’Oreal Türkiye’nin UNESCO işbirliğiyle 17 yıldır sürdürdüğü “Bilim Kadınları İçin” programı kapsamında seçilen 2019’un Bilim Kadınları arasında yer aldı.

reklam
2019’un bilim kadını seçildi! Bursa’yı gururlandırdı…
Son Güncelleme :

26 Eylül 2019 - 17:15

reklam

L’Oreal Türkiye’nin UNESCO işbirliğiyle 17 yıldır sürdürdüğü “Bilim Kadınları İçin” programı kapsamında seçilen Bilim Kadınları arasında 2019’da Bursa’dan da bir bilim kadını yer aldı: Dr. Gamze Dereli Can…

Program kapsamında her yıl “Yaşam Bilimleri” ve “Malzeme Bilimleri” kategorisinde ödüller veriliyor.

Seçim UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun bağımsız jürisi tarafından 79 aday arasından yapıldı.

“Malzeme Bilimleri” kategorisinde, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden Doç. Dr. Aydın Dağ, Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden Dr. Bilgi Güvenç Tura ve ODTÜ Çevre Mühendisliği bölümünden Dr. Zöhre Kurt, seçildi.

“Yaşam Bilimleri” kategorisinde ise İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Biyotıp ve Genom Merkezi’nden Dr. Serap Erkek, Koç Üniversitesi Dermotoloji bölümünden Dr. Seçil Vural ve Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları bölümünden Dr. Dr. Gamze Dereli Can, yılın bilim kadını oldu.

2019’un bilim kadınları, araştırmalarında kullanmak üzere 75 bin TL’lik bursla ödüllendirildi.

HEM DOKTOR HEM BİYOMÜHENDİS

Herkese Bilim Teknoloji Dergisi’nden Özlem Yüzak’ın haberine göre, hem göz doktoru hem de biyomühendis olan Dr. Gamze Dereli Can, göz yüzeyinde yer alan kök hücreler üzerinde çalışıyor ve kişiye özgü tedavi geliştiriyor. Sağlık haracamalarını en aza indirecek hibrid bir ürün geliştirmeyi planladıklarını anlatan Dr. Can, kendisini bilimsel araştırmalara çeken unsuru da şu sözlerle anlattı:

“Klinikte çalışırken, çıkan problemleri nasıl çözebileceğimizi nasıl çözebileceğimizi düşünmeye başladığımızı fark ettim. Bu da tedavi uygulama yerine laboratuvarda çalışmaya yöneltti beni. Hayat çok karmaşık. Bilimin disiplinlerarası yaklaşımıyla sorunları çözmeye odaklanması beni etkiledi.”

Dünyada bilim insanlarının sadece yüzde 28’i kadın. Bilim alanında Nobel ödüllerinin sadece yzüde 3’ü kadınlara verildi. Son 20 yılda bilimsel araştırma yapan kadın sayısı yüzde 12 arttı.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam