Bursa Şehir Hastanesi sorun yumağı | Bursa Haberleri - Bursa.Net.TrBursa Haberleri – Bursa.Net.Tr

19 Nisan 2024 - 08:15
SON DAKİKA

Bursa Şehir Hastanesi sorun yumağı

Yap-İşlet-Devret modeliyle hayata geçirilen Bursa Şehir Hastanesi, isteneni veremedi. Bursalıların, şehre uzaklığı nedeniyle Şehir Hastanesi yerine özel hastaneleri tercih ettiği belirtilirken, personel yetersizliği de en büyük sorunlardan biri…

reklam
Bursa Şehir Hastanesi sorun yumağı
Son Güncelleme :

01 Ekim 2019 - 11:10

reklam

Hasta kabulüne 16 Temmuz 2019’da başlayan, resmi açılışı ise 4 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan Bursa Şehir Hastanesi umulan sonucu veremedi.

Yüzde 70 “hasta doluluk garantisi” verildiği iddia edilen Bursa Şehir Hastanesi’nin halen yüzde 30 kapasiteyle çalıştığı, doluluk oranının ilk üç ayda beklenen kapasiteye ulaşamadığı bildirildi.

EN BÜYÜK SIKINTI ULAŞIM

Hastaneyle ilgili en büyük sıkıntılardan biri ulaşım… Günde yaklaşık 40 bin kişilik sirkülasyonun yaşandığı Şehir Hastanesi’ne hastaların da ziyaretçilerin de personelin de ulaşımı büyük sıkıntı.

Hastaneye ulaşım Büyükşehir Belediyesi’nin 3 hattan oluşan otobüsleriyle, taksilerle ya da özel araçlarla sağlanıyor.

BursaRay’ın Şehir Hastanesi’ne uzatılmasına ilişkin projede ise herhangi bir gelişme yok.

Hastaneye yaşanan ulaşım zorlukları nedeniyle Bursalılar çareyi Tıp Fakültesi ve özel hastanelerde arıyor.

PERSONEL YETERSİZ

Şehir Hastanesi’nde yaşanan en büyük sorunlardan biri de personel eksikliği…

Personel yetersizliği nedeniyle sekreterya işlemlerini hekimlerin yapmak zorunda kaldığı hastaneden büyük bir hekim göçü yaşanıyor. Birçok hekim ya emekliye ayrılıyor ya da özel hastaneleri tercih ediyor. Bu duruma dikkat çeken Bursa Tabip Odası Başkanı Güzide Elitez, “İçinde hekim olmayan bina nasıl hizmet verecek” diye sordu.

‘BİLGİLER NEDEN GİZLİ TUTULUYOR?’

Odatv’den Rabia Deniz’e konuşamn Elitez, “Toplam 399,5 milyon ABD Doları yatırım maliyeti olduğu açıklanan bin 355 yataklı Bursa Şehir Hastanesi hakkındaki bilgilerimiz sınırlı. 25 yıl boyunca Bursa Şehir Hastanesine ne kadar ödeme yapılacağını bilen var mı? Bu bilgiler neden gizli tutuluyor? Kent merkezinde 450 yataklı hastanenin yapımının ağırdan alınmasının gerekçesi hastaları Şehir Hastanesi’ne yönlendirmek olabilir mi? Kamuoyundan saklanan sorularımızın yanıtlanmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

PERSONEL SIKINTISI BÜYÜK

Memur-Sen Bursa İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Şube Başkanı Gökhan Yünkül de Şehir Hastanesi’nde kadro sayısı yetersiz olduğundan personelin fazla mesai yapmak zorunda kaldığını belirtti. Bu durumun hizmet kaitesini olumsuz etkilediğini kaydeden Yünkül, “Verilen hizmetle doğru orantılı şekilde personel sayısı da yükseltilmelidir. Sağlık çalışanları iş yükü altında eziliyor. Bir hemşire ortalama ayda 80 saati bulan mesaiye kalmak zorunda kalabiliyor. Bu da personelin özel hayatına ayıracağı zamanı işine ayırması demek oluyor. Bu da ister istemez kişilerin moralini ve motivasyonunu bozuyor. Tayin bekleyen çok sayıda personel var. Ancak burada özel sektörün personel ihtiyacı var. Tayin yaparken sınırsız bir atama olamıyor. Devletin personel istihdam politikasıyla ilgili bir durum söz konusu burada çeşitli argümanlar kullanılarak istihdam gerçekleştiriliyor” diye konuştu.

RANDEVU SİSTEMİ SORUN ÇÖZMÜYOR

Şehir Hastanesinin randevu sistemi de sorunlu… Sistemde yaşanan sorunu Olay gazetesi Başyazarı Ahmet Emin Yılmaz, bir okurunun yaşadığı sıkıntıyı köşesine taşıyarak şöyle anlattı:

“Vatandaş… Bursa’ya hizmeti geçen tanınmış biri. Sağlık sorunu nedeniyle Şehir Hastanesi’ne gidip muayene olmak istiyor.

İlk olarak…

Hastanedeki telefonla randevu sistemini arıyor. Görevli kibar bir şekilde ‘İstediği poliklinikte tüm sıraların dolduğunu, randevu veremeyeceğini2 söyleyince, ‘Yarın ya da öbür gün de olabilir’ diyor.

Bunun üzerine…

‘Biz yalnızca bugünkü randevuları görebiliyoruz’ cevabı alınca şaşırıyor ve kalkıp Şehir Hastanesi’ne gidiyor.

Fakat…

Başvurduğu poliklinikte randevusu olmadığı için muayene edilmiyor ve ‘Telefonla randevu alması gerektiği’ anlatıyorlar. Yaşadığını anlatınca da yolu gösteriliyor:

‘Gece saat 12’yi 1 geçe arayın.’

O vatandaşı tanırız, inatçı değildir, ama Şehir Hastanesi’ne gitmeyi kafasına koymuş. Sonunda da gece yarısı telefonla randevu almayı başarmış.

Anlaşılan o ki…

Şehir Hastanesi randevu sisteminde sorun var. Herkes bu kadar kararlı olmayabilir.”

HASTANE DEĞİL AVM GİBİ

Şehir Hastanesine giden vatandaşlar binanın gerçekten lüks olduğunu, çiçekçiden aktara kadar bir çok dükkanla bir AVM’yi andırdığını, ancak sıra sağlık hizmetlerine geldiğinde bir düzen oturtulamadığının görüldüğünü belirtiyor.

Şehir Hastanesinin açılmasıyla Bursa Devlet Hastanesi, Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi ve Zübeyde Hanım Doğumevi kapatıldı. Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi de küçültüldü. Bursa Devlet Hastanesi’nin onarımdan geçirilerek, butik hastaneye dönüştürüleceği açıklandı. Stadyum karşısında temeli atılan Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi inşaatı ise ekonomik kriz nedeniyle durdu.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam