'Bursa Siyahı' için Büyükşehir iş başına! | Bursa Haberleri - Bursa.Net.TrBursa Haberleri – Bursa.Net.Tr

28 Mart 2024 - 23:07
SON DAKİKA

‘Bursa Siyahı’ için Büyükşehir iş başına!

Bursa’nın önemli ihraç tarım ürünlerinden olan Siyah İncir bu yıl dalında kaldı. İncir üreten köylerde incelemelerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, incirin uzun süre bekleyecek bir ürün olmadığına dikkati çekerek, “Üretici mağdur durumda. Bir an önce yetkililer duruma el koymalı. Üretici sahipsiz, boynu bükük bırakılmamalı” dedi.

reklam
‘Bursa Siyahı’ için Büyükşehir iş başına!
Son Güncelleme :

27 Ağustos 2019 - 0:20

reklam

Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Bursa’nın önemli tarım ürünlerinden olan siyah incirin üretimini yapan Seç Köy ve Selçukgazi Köyünde (mahalle) üreticilerle bir araya geldi. Üreticilerin sorunlarını dinleyen Sarıbal, yaptığı görüşmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. 15 Ağustos’ta toplanmaya başlanan Siyah İncirin, geçen yılların aksine bu yıl alıcı olmayınca fiyatlarının hızla düştüğünü belirten Sarıbal, şunları söyledi:

12 TL’DEN BAŞLAYAN FİYAT 3 TL’YE DÜŞTÜ

“Siyah İncir, Türkiye’nin en öneli ihraç ürünlerinden bir tanesi. Bursa’nın yaklaşık 30 köyünde üretilen ve tamamen ihraç olabilen, Türkiye’nin dünyanın en kıymetli ürünlerinden bir tanesi. Ağustosun 15’nde açılan piyasada, Siyah İncirin kilosu 12 liradan satılmaya başlandı. Aradan iki gün geçtikten sonra önce 9 TL’ye, sonra da 5 TL’ye düştü. Şu anda ise 3 TL. Bu fiyat maliyetleri karşılamaya bile yetecek bir fiyat değil. Üstelik alan da yok. Daha önce 5 firma inciri alıyordu, şimdi 2 firma alıyor. Ürün çok alıcı az olunca fiyatlar yerle bir. Bugün incir dalında duruyor ama fazla bekleyen bir ürün değil. Mutlaka toplanması gerek.”

Uludağ İhracatçılar Birliği, Valilik ve Tarım İl Müdürlüğünün 10 yıl boyunca çiftçilerin Siyah İncir üretimini arttırması için çalışma yürüttüğünü hatırlatan Sarıbal, şöyle devam etti:

‘TARIM AŞ MÜDAHALE ETMELİ’

“Bu faaliyetler önemliydi. Ama bugün üretici mağdur durumda. Uludağ İhracatçılar Birliği, Valilik, Tarım İl Müdürlüğü o gün bu ürün için hangi teşviki yaptılar ise hangi yönlendirmeyi yaptılar ise bugün buraya gelip bu ürünün dalında çürümesine engel olmaları için de gereken yardımı yapmaları gerekir. Bu bir milli servettir. Buradan Büyükşehir Belediyesi’ne de bir sözümüz var. Tarım A.Ş Büyükşehir Bünyesinde önemli bir kurum. Derhal, acilen incir alımına müdahale etmeli. Gelip incir almalı. Geçmişte yaptığını ve başarılı olduğunu söylediği o süreci tekrar burada başlatmalı. Bu değerler bizim milli değerlerimizdir, bu değerler bizim yerli değerlerimizdir. Üreticimiz için bu ekmektir. Bin bir emekle, sabahın ezanında gidip toplayıp getiriyorlar bunları. Bugün bu insanların, ne yazık ki, başı öne eğik. Çünkü oradan gelir elde edemezler ise nasıl yaşamlarını sürdürecekler, çocuklarını nasıl okutacaklar? Bu nedenle bütün yetkilileri, Valiliği, Uludağ İhracatçılar Birliğini, ilgili firmaları ve Büyükşehir Belediyesi Tarım A.Ş.’yi, kötü gün dostu olarak öngördüğümüz Tarım A.Ş.’yi bir an önce buraya müdahale etmeleri için tekrar davet ediyoruz. Çünkü bu ürün beklemez, 2 gün sonra çürümeye başlar.”

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam