Bursa Tabip Odası'ndan flaş açıklama! | Bursa Haberleri - Bursa.Net.TrBursa Haberleri – Bursa.Net.Tr

28 Mart 2024 - 08:47
SON DAKİKA

Bursa Tabip Odası’ndan flaş açıklama!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 12 Kasım’da yaptığı konuşmada şehir hastanelerinde Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modelinden vazgeçildiğini ve yeni şehir hastanelerinin genel bütçe kaynakları ile yapılacağını açıklamıştı. Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeline tabip odaları başta olmak üzere sağlık örgütleri başından beri karşı çıkıyordu.

reklam
Bursa Tabip Odası’ndan flaş açıklama!
Son Güncelleme :

16 Kasım 2019 - 13:15

reklam

Vazgeçildiği açıklanan modelin zararlarını defalarca dile getirdiklerini belirten Bursa Tabip Odası Başkanı Güzide Elitez, enBursa.com’a çarpıcı açıklamalar yaptı.

‘ZARARIN NERESİNDEN DÖNÜLÜRSE KARDIR’

Bakan Koca’nın açıklamalarını ‘geç de olsa zararın neresinden dönülürse kardır’ sözleri ile değerlendiren Bursa Tabip Odası Başkanı Elitez, daha şehir hastaneleri fikri gündeme geldiğinde, ihale süreçleri başlamadan önce tabip odalarının uyarılarda bulunduğunu ve vazgeçilen finansman yönteminin kamuyu zarar uğratacağını belirttiklerini söyledi.

Şehir hastanelerinde devlet-özel sektör işbirliğinin İngiltere modeli olduğunu ve İngiltere’nin bile bu modelden vazgeçtiğini belriten Elitez şöyle konuştu:

‘MODELİN SAHİBİ İNGİLTERE BİLE VAZGEÇTİ’

“Bu film daha önce İngiltere’de oynandı ve tutmadı. İngiltere kendi ortaya çıkardığı modelden vazgeçti. Vazgeçme nedenleri ise Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modelinin çok pahalı olması, hastanelerin çok büyük ve yönetilemiyor oluşu, ana yerleşim alanlarına uzaklığı ve kapanan hastanelerin yarattığı mağduriyetler gibi sıralandı.”

‘4 YILLIK KİRASI İLE 400 YATAKLI HASTANE YAPILIYOR’

Şehir hastanelerinde uygulanan ve vazgeçildiği açıklanan finansman modelinin kamuda büyük zararlara yol açtığını ifade eden Elitez’in, Bursa Şehir Hastanesi’nin 4 yıllık kirası ile 400 yataklı yeni bir hastane yapılabileceğine dair açıklaması dikkat çekti.

ADRES LONDRA ADLİYESİ

Elitez’in açıklamalarında dikkat çeken bir diğer konu ise hali hazırda Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeli ile yapılan ve inşaatı süren şehir hastanelerinin hukuki durumu.

Buna göre, devlet Kamu Özel İşbirliği modeli ile hayata geçirilen bir hastanede partneri olan özel sektöre verdiği 25 yıllık taahhütü yerine getirmez, getirmek istemez ve yola kamu olarak devam etmek isterse konu Türk mahkemelerinde değil Londra mahkemelerinde görülecek.

Yani taraflar arasındaki protokolün geçerlilik süresi içerisinde oluşabilecek anlaşmazlıkların çözüleceği yer Londra…Başka bir deyiş ile herhangi bir şehir hastanesinde kamu ile özel sektör arasında yaşanabilecek anlaşmazlıkların tarihte görülmemiş bir biçimde Londra merkezli bir hukuk skandalına dönüşüp dönüşmeyeceği merak konusu…

İnşaatı süren 9 şehir hastanesinin Kamu Özel İşbirliği modeli ile hayata geçirilmesi, genel bütçeden karşılanacak 10 yeni şehir hastanesinin ise toplam 12 bin 400 yatak kapasiteli olması bekleniyor.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam