Bursa'da 7 mahallede kentsel dönüşüm | Bursa Haberleri - Bursa.Net.TrBursa Haberleri – Bursa.Net.Tr

24 Nisan 2024 - 20:29
SON DAKİKA

Bursa’da 7 mahallede kentsel dönüşüm

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yeni dönemde kentsel dönüşüm yapılacak alanları belirlediği ve çalışmaların kısa sürede başlayacağı bildirildi. Peki, hangi mahalleler kentsel dönüşüm kapsamında alındı? Kentsel dönüşüm nasıl yapılacak? İşte bu soruların yanıtları…

reklam
Bursa’da 7 mahallede kentsel dönüşüm
Son Güncelleme :

11 Ekim 2019 - 11:10

reklam

Ardı ardına meydana gelen depremlerle yeniden gündeme oturan kentsel dönüşüm konusunda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’tan çarpıcı açıklamalar geldi.

OSMANGAZİ’DE 7 MAHALLE

Olay TV’de, Olay gazetesi Yazarı Mustafa Özdal’ın hazırlayıp sunduğu Yüz Yüze programında açıklamalarda bulunan Aktaş, kentsel dönüşümde öncelik verilecek mahalleleri açıkladı:

Kentsel dönüşümde izlenecek yöntem ise şöyle:

‘UYDU KENTLER İNŞA EDİLECEK’

Dönüşüm kapsamına alınacak mahalleler yeni imara açılacak alanlara, yani uydu kentlere taşınacak. Şehrin merkezinde yer alan 7 mahallede yeni konutlar ve ticari yapılar inşa edilecek. Bina yüksekliği zemin + 6 katı geçmeyecek.

32 BİN NÜFUS

Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığınca yapılan çalışmalarda, söz konusu 7 mahallede bina envanteri, (bina yaşı, yapım cinsi, kat adedi, ruhsat bilgileri vb.) incelenerek kentsel dönüşüm yapılması gerektiği ortaya kondu. Buna göre, 7 mahalledeki yaklaşık 5 bin binada 16 bin bağımsız birimde yaşayan 32 bin nüfusluk alanda kentsel dönüşüm başlayacak.

Aktaş, uydu kentlerin kurulacağı bölgelere ilişkin bilgi vermezken, “yeni alanlar” diyerek imarsız bölgeleri, “Tarım Bakanlığı ve DSİ’den izin almamız gerekiyor” sözleriyle de tarım vasfını kaybetmiş bölgeleri işaret etti.

Deprem ve kentsel dönüşüm konusunda radikal adımlar atacaklarını söyleyen Aktaş, “Merinos’un altındaki 7 mahalleyi acilen dönüştürmemiz lazım. 7 mahallenin tüm envanterini çıkardık. Kentsel dönüşüme 7 mahalleden başlayacağız. Bu mahalleleri de uydu kentlere taşıyacağız” dedi.

Aktaş, 7 mahallede kentsel dönüşümü nasıl gerçekleştireceklerini de şu sözlerle açıkladı:

’50 YILLIK DAİREYE SIFIR DAİRE OLMAZ’

“Önceki yıllara ait planlarda 25-30 katlı binaların inşası düşünülmüş ancak biz öyle yapmayacağız. Çünkü 4 katlı bir binaya 14 katlı yeni bina inşa edersiniz, başta alt yapı olmak üzere birçok sorunu da beraberinde getirirsiniz. Bir kere vatandaş, 50 yıllık dairesine karşı sıfır bir daire almayı düşünmemeli. 20 yaşındaki bir arabayla sıfır kilometre bir arabanın fiyatı aynı değilse, 50 yıllık daire ile sıfır bir daire arasında da fiyat farkı olmalı. Vatandaş, ‘benim 3 tane kaçak evim var, buna karşılık 3 yeni daire istiyorum’ dememeli.”

Aktaş’ın açıklamaları vatandaştan fedakarlık bekleneceği, yeni daire için fiyat farkı çıkarılabileceği anlamına geliyor. Aktaş, fedakarlığı sadece vatandaşın değil, Büyükşehir Belediyesi olarak kendilerinin de yapacağını belirterek, “Biz aracı olacak, para kazanmayacağız. Hatta fedakarlık yapıp arsa üreteceğiz” diye konuştu.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam