Bursa'da armut üreticisi zararda! | Bursa Haberleri - Bursa.Net.TrBursa Haberleri – Bursa.Net.Tr

23 Nisan 2024 - 10:28
SON DAKİKA

Bursa’da armut üreticisi zararda!

Gürsu Deveci Armudu Eylül ayında Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almıştı. Bursa meyve üretimi açısından büyük sevinçle karşılanan bu gelişmeden birkaç gün sonra başlayan Deveci Armudu hasadı üretici açısından hüsran ile sona erdi.

reklam
Bursa’da armut üreticisi zararda!
Son Güncelleme :

16 Kasım 2019 - 12:15

reklam

Bursa’nın Gürsu ilçesinde üretilen ince kabuğu, iriliği, sulu ve tatlı olmasıyla tanınan ve son yıllarda ünü Türkiye genelinde yayılan Gürsu Deveci Armudu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret (menşe adı) olarak tescil edildi. Tescilden hemen sonra başlayan ilk hasat döneminde çiftçiyi önce rekolte kaybı, ardından artan maliyetler ve fiyat politikası üzdü.

Konuyla ilgili enBursa.com’a konuşan Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, fiyatların geçen yılla aynı olduğunu; armudun dalında 1,80-2 TL arasında satıldığını söyledi.

Dönmez şöyle konuştu:

REKOLTE DÜŞTÜ, MALİYETLER ARTTI, FİYAT YERİNDE SAYDI

“Bu yıl her şeyden önce mevsimsel etkiler nedeniyle rekolte kaybı yaşadık. Yazın kurak ve düzensiz yağışlarla geçmesi, ani değişen hava sıcaklıkları armudun olması gereken boyuta ulaşmasını engelledi. 45 bin ton rekolte beklerken 30-35 bin ton ile karşılaştık. Anı durum santa maria cinsi armutta da yaşandı. 1 ay sürmesi gereken hasat mevsimsel koşullar nedeniyle 15 günde bitti. Armut erken sararmaya başladı. Deveci Armudu üreticileri ürünü geçen yıl olduğu gibi dalında 1,80-2 TL’den sattı. Zaten maliyet de en az 1,80 TL. Ürünü toplayıp satan arkadaşlarımız ise 2,5 TL civarına verdi. Üstelik bu rakama bu yıl yüzde 15 civarında artan işçilik ücretleri de dahil. Maliyetler ise(zirai ilaç, gübre mazot) geçen yıla oran ile yüzde 30-40 arasında arttı. Yani armut üreticisi bu yıl maliyetlere ezildi ve para kazanamadı.”

DALINDA 2 MARKETTE 8 LİRA

Dönmez, armudun son tüketiciye ulaşana kadar yaşadığı fiyat artışına da değinerek şöyle devam etti:

“Örneğin depodan markete kaliteli armut veriyorsunuz. Bu armudu maksimum 4 liraya satıyorsunuz. Vatandaş aslında çok daha düşük fiyatla üreticiden alınan armudu en az 2 katı para vererek 8 liradan yiyor. Görenler üreticinin iyi para kazandığını düşünebilir ama durum öyle değil.”

ÇÖZÜM PAZARLAMADA

Çözüm yoluyla ilgili de öneride bulunan Gürsu Ziraat Odası Başkanı Dönmez, üretici birlikleri ve kooparatiflerin pazarlama kısmında da aktif olmaları gerektiğini söyledi. Dönmez , böylece hem çiftçinin ürününü daha iyi fiyata satabileceğini hem de vatandaşın daha ucuza armut yiyebileceğini vurguladı.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam