Bursa'da gerilim artıyor! Korkutan deprem uyarısı | Bursa Haberleri - Bursa.Net.TrBursa Haberleri – Bursa.Net.Tr

19 Nisan 2024 - 22:37
SON DAKİKA

Bursa’da gerilim artıyor! Korkutan deprem uyarısı

Bursa, 16 Kasım’da 3, 18 Kasım’da ise 3.2 ile sarsılarak, deprem gerçeğiyle bir kez daha yüz yüze geldi. Nispeten küçük depremlerle stresin azaldığı algısının yanlış olduğunu belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er’den korkutan uyarılar geldi.

reklam
Bursa’da gerilim artıyor! Korkutan deprem uyarısı
Son Güncelleme :

18 Kasım 2019 - 13:15

reklam

Bursa’nın merkezinden geçen bilinen ve bilinmeyen fay hatları olduğunu belirten Er, 2012 yılında resmi kurumlarca da ilan edildiği üzere merkezinden 3 fay hattı geçen Bursa’da son depremlerin bu fay hatlarının aktif ve diri olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

YAKLAŞIYOR YAKLAŞMAKTA OLAN. GERİLİM ARTIYOR…

Bursa’da beklenen büyük depremin her an gerçekleşebileceğini belirten Er, şöyle devam etti:

“Nispeten küçük depremlerin biriken büyük enerjiyi azaltacağı algısı yanlış. Bu aslında bir noktadaki stresin başka bir noktaya taşındığını gösteriyor. Bursa’da stres ve gerilim artıyor. ‘Ben buradayım, diriyim ve aktifim’ diyor. Normal şatrtlarda bu büyüklükteki depremler hissedilmez. Bursa’da hissedilmesinin nedeni fay hatlarının merkezden, yerleşim yerlerinden yani evlerimizin altından geçiyor olması.

‘İMAR PLANLARINDA FAY HATLARI DİKKATE ALINMIYOR’

Bursa’da riskli yapı stoğunu hatırlatan Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Er, kentel dönüşüm ya da farklı yöntemlerle yapılan yeni binaları da gündeme getirerek şöyle konuştu:

“Bursa, depremsellik ve doğal afetler açısından daha masaya bile yatırılmadı. ‘Neler yapılabilir’ konusu konuşulmadı bile. Bursa’nın imar planlarında şehrin içinden geçen fay hatları dikkata alınmıyor. Daha doğru bir örnek ortaya koyan tek bir ilçe dahi yok. Kentsel dönüşüm yapıyoruz ama fay hatlarını dikkate almıyoruz. Bu yüzden Bursa, eski ve yeni binaları ile yani yerleşim alanları ile depremsellik açısından güvenli değil.

‘BÜYÜKŞEHİR VE ANKARA BİZE DANIŞMIYOR’

Akademik odalara danışılması lazım ama Büyükşehir Belediyesi bir yönetmelik çıkarırken danışmıyor. Bakanlığın çıkardığı yönetmeliklerde genel merkezimizin bir dahli yok, Jeofizik Mühendisleri Odası’nın bir dahli yok. Yönetmelikler çelişkilerle dolu. Bakış açımız sakat maalesef.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam