Bursa'da "Kedili Tekke" binası millet kıraathanesi oldu | Bursa Haberleri - Bursa.Net.TrBursa Haberleri – Bursa.Net.Tr

29 Mart 2024 - 05:34
SON DAKİKA

Bursa’da “Kedili Tekke” binası millet kıraathanesi oldu

Bursa’da, Osmangazi Belediyesi tarafından aslına uygun inşa edilen “Kedili Tekke” binası, millet kıraathanesi olarak törenle hizmete açıldı.

reklam
Bursa’da “Kedili Tekke” binası millet kıraathanesi oldu
Son Güncelleme :

06 Mart 2019 - 11:52

reklam

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Millet Kıraathanesi Projesi’nin Bursa’daki ilk örneği olan Kedili Tekke Millet Kıraathanesi, Osmangazi Belediyesi tarafından hizmete açıldı.

Osmangazi Belediyesi’nin tarihi ve kültürel mirasın korunmasına yönelik en önemli projelerinden olan Kedili Tekke Millet Kıraathanesi, kütüphanenin yanı sıra içinde kek, çay ve kahve bulundurarak, 7’den 77’ye her yaştan insanın buluşma yeri olacak. Muradiye Mahallesi’nde 16. yüzyılda Şeyh Ahmet tarafından yaptırılan ve sahiplerinin kedi beslemesi dolayısıyla ‘Kediler Tekkesi’ olarak anılan bina, Osmangazi Belediyesi tarafından yürütülen rekonstrüksiyon çalışmalarının ardından yeniden ayağa kaldırıldı. 3 oda, 1 mutfak, 1 sofa ve avlusu ve ahşap işçilikleriyle dikkat çeken tarihi yapı, törenle hizmete açıldı.

Bursa’nın İlk Millet Kıraathanesi

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, açılış töreninde yaptığı konuşmada Bursa’ya ilk Millet Kıraathanesi’ni kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Tarihi mirasa sahip çıkma konusunda öncü belediye olduklarını kaydeden Dündar, “Sahiplerinin kedi beslemesi sebebi ile ‘Kediler Tekkesi’ olarak bildiğimiz, 16. yüzyıldan kalma yapıyı Millet Kıraathanesi olarak günümüze taşıyoruz. İlmin tecrübeyle harmanlandığı, çayın kahvenin ve sohbetin anlamını bulduğu, okuma alışkanlığının pekiştiği Millet Kıraathaneleri’nin ilk örneklerinden olan Kedili Tekke Millet Kıraathanesi kütüphanesi, okuma salonları, tarihi avlusu ile gençlerimiz ve verimli zaman geçirmek isteyen herkes için buluşma yeri olacak” dedi.

Kedili Tekke’nin bölgedeki sosyal alan ihtiyacına da cevap vereceğini ifade eden Dündar, “Tarihi Kedili Tekke Millet Kıraathanesi, milli kültürümüzün, ananelerimizin ve misafirperverliğimizin yaşatıldığı bir mekan olacak. Bir zamanlar okuryazar olmanın göstergesi kıraathanelerdi. Bugün düşünce hayatımıza yön veren birçok yazar, şair, ilim ve bilim adamının bir araya geldiği, saatlerce toplumsal meseleleri tartıştığı, kültürümüze katkı sağlayacak olayları, durumları değerlendirdikleri bilgi merkezleriydi. Şimdi Millet Kıraathaneleri projeleri ile yeniden o özlediğimiz ortamlara kavuşacağız. Millet Kıraathanelerini ülkemize yeniden kazandıran başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, eserleri ile katkı sağlayan ilim, bilim adamlarımıza, şair ve yazarlarımıza, buradan istifade edecek vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Tarihi Kedili Tekke Millet Kıraathanesi Bursa’mıza hayırlı olsun” diye konuştu.

Dündar: “Tarihi Çalışmalar Rutin İşimiz Oldu”

Osmangazi Belediyesi olarak tarihi mirasın yaşatılması için birçok çalışma yürüttüklerine dikkat çeken Başkan Dündar, “Osmanlı’nın kurulduğu şehir Bursa’mızın tarihi zenginliği yaptığımız restorasyonlarla ayağa kalkıyor. Tarihi eserlerin korunmasına ve geleceğe taşınmasına yönelik çalışmalar Osmangazi Belediyesi’nin temizlik faaliyetleri gibi rutin bir işi haline geldi. 12 farklı noktada restorasyon çalışmamız var. Tarihi eserlerimizi ayağa kaldırıp geleceğe taşıyoruz. Çok şükür bu eserimizi de çöküntü halinden kurtarıp ayağa kaldırdık. Osmangazi’de nereye bir çivi çakarsak arkasından ikinci, üçüncü adımı geliyor. Osmanlı’yı kuran şehirde Osmanlı eserlerinin ayakta kalması lazım. Kaybolanları toprak altında araştırıp ayağa kaldırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Tarihi mirasa yönelik çalışmaları Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi ile taçlandırdıklarını ve resmi açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığını hatırlatan Başkan Dündar, “Müzemizi ziyaret eden 300 bine yakın ziyaretçimiz gibi Sayın Cumhurbaşkanımız da müzeyi çok beğendi. Orada biz 6 Nisan 1326 gününü resmediyoruz. 42 metrelik dev kubbe içinde Osmanlı’nın kuruluş felsefesi anlatılıyor. Fetih Müzesi’nde anlatılan resmi canlı olarak Hisar’da yaşatmayı hedefliyoruz. Eski Bursa’nın tarihi kimliğini yeniden ortaya çıkaracağız. Eski Bursa olarak bilinen Hisariçi’ni tarihi kimliğiyle yeniden ayağa kaldırıyoruz. Aynı bölgede Filiboz Mescidi’ni aslına uygun şekilde gün yüzüne çıkarıyoruz. Hemen yanında şehir bostanı projemizi hayata geçireceğiz. Partimizin seçim beyannamesinde yer aldığı gibi Değer Katan Şehirler’in en güzel örneğini sunuyoruz” diye konuştu.

Dündar: “Şehrimize Değer Katıyoruz”

Osmangazi’ye kazandırdıkları eserlerle şehre değer kattıklarını kaydeden Dündar, “Bu yaptığımız çalışmalar, yeniden kentsel ihya çalışmasıdır. Eskimiş, yıpranmış ve çöküntü halindeki yapıları ayağa kaldırıyoruz. Bu eserlere bir ruh katıyoruz. Bu çalışmalarımız devam edecek. Osmangazi’nin neresine giderseniz gidin bir tarihi yapıyla karşılaşırsınız. Bu tarihi yapıların hepsi gün yüzüne çıkacak inşallah. Osmangazi’de hizmetlerin devamı gelecek. Vatandaşlarımızın bize sahip çıkmasıyla, Osmangazi Belediyesi Türkiye’nin en başarılı belediyesi oldu. Bütçesi, şeffaf yönetimi ve katılımcı yönetimiyle birlikte mahallelerimize güzel işler yapıyoruz. Allah’ın izniyle çok çalışarak Gönül Belediyeciliği yapmaya devam edeceğiz. Bursa’mızı hizmetlerle tanıştırarak kültür başkenti yapacağız” dedi.

Osmangazi İlçe Kaymakamı Zafer Orhan da Osmanlı Belediyesi’nin hizmet kervanının devam etmesinden dolayı mutluluk duyduğunu belirterek, “Osmangazi Belediyemiz, atıl durumda kalmış bir tarihi yapıyı ayağa kaldırıp, amacına uygun bir şekilde Millet Kıraathanesi’ne dönüştürdü. Bu önemli eserin Bursa’mıza hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Prof. Dr. Mustafa Kara da tarihi yapının geçmişiyle ilgili bilgiler verirken, Osmanlı din ve kültür dünyasındaki üç saç ayağından birinin tekkeler olduğunu belirterek, Kedili Tekke’nin yeniden tarihteki hüviyetiyle faaliyet göstereceğini söyledi.

Açılış törenine; Osmangazi İlçe Kaymakamı Zafer Orhan, AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman, AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Cömez, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Konuşmaların ardından açılış kurdelası kesilirken, Başkan Dündar ve davetli protokol, kütüphane ve okuma odasını gezerken, avludaki kedi evinde yaşayan kedileri sevdi.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam