Bursa'da kentsel dönüşüm mağdurları çözüm bekliyor! Büyükşehir tatilde… | Bursa Haberleri - Bursa.Net.TrBursa Haberleri – Bursa.Net.Tr

18 Nisan 2024 - 18:00
SON DAKİKA

Bursa’da kentsel dönüşüm mağdurları çözüm bekliyor! Büyükşehir tatilde…

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “Kentsel DÖnüşüm Eylem Planı” eylül ayında açıklanacak. Ayrıntıları merak edilen planın Bursa’da, özellikle Nilüfer bölgesinde yaşanan sorunlara çözüm getirip getirmeyeceği merak konusu. Bursa’da on binlerce kişinin mağduriyetine yol açan sıkıntı konusunda ise yerel yönetimler adeta üç maymunu oynuyor!

reklam
Bursa’da kentsel dönüşüm mağdurları çözüm bekliyor! Büyükşehir tatilde…
Son Güncelleme :

22 Ağustos 2019 - 12:20

reklam

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 2012 yılında başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin yeni eylem planının eylül ayında açıklanacağını bildirdi.

‘EYLEM PLANI EYLÜLDE’

53 ilde ilan edilen 240 riskli alan ve 41 ilde yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere belirlenen rezerv yapı alanlarında çalışmalara başladıklarını belirten Kurum, “Riskli alanlarda yer alan 557 bin bağımsız birime ilave olarak ayrıca 81 ilimizde 609 bin konut ve iş yerini, riskli yapı statüsünde yeniliyoruz. Gelinen tarih itibarıyla yaklaşık 560 bin bağımsız birimin tahliye ve yıkım işlemlerini gerçekleştirdik. Bu konudaki çalışmalarımızı daha planlı bir şekilde yürütmek, 2023’ün güçlü şehirlerini hep birlikte inşa etmek için ‘Kentsel Dönüşüm Eylem Planımızı hazırladık. Eylülün ilk haftası İstanbul’da düzenleyeceğimiz toplantıyla eylem planımızı kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

Ayrıntıları merak edilen planın Bursa’da, özellikle Nilüfer bölgesinde yaşanan soruna köklü bir çözüm getirip getirmeyeceği merak konusu.

‘NİLÜFER’DE 80 PARSELDE 10 BİNİ AŞKIN MAĞDUR VAR’

Bursa Büyükşehir Belediyesi, 4 yıl önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldığı 0.50 emsal yetkisiyle çok sayıda plan değişikliği gerçekleştirdi. Ancak yetkinin “doğru” kullanılmadığını savunan Nilüfer Belediyesi ve akademik odalar plan değişikliklerini yargıya taşıdı. İdare Mahkemesi de plan iptallerine karar verdi.

Şu anda sadece Nilüfer’de 80 parselde sorun yaşanıyor. Son 4 yılda kentsel dönüşüm kapsamında 250 plan değişikliğine onay verilirken, bu projelerden sadece 5’i teslim edilebildi. Sadece 2 proje oturum izni alabilirken, 146 proje inşaat halindeyken durduruldu. 99 proje ise hiç başlamadı.

‘CAN GÜVENLİĞİNİ DE TEHDİT EDİYOR’

Gelinen noktada Bursa’nın en gözde mahalleleri adeta kentsel dönüşüm mezarlığına dönerken, yarım kalan ya da temel aşamasında durdurulan inşaatlar can güvenliğini de tehdit etmeye başladı.

İnşaat çukurları adeta gölete döndü, yollarda çökmeler meydana geldi.

3-4 yıl önce yıkılan sitelerin sakinleri, devletin kira yardımlarının da sona ermesiyle büyük bir mağduriyet yaşamaya başladı. Aradan bir genel seçim bir de yerel seçim geçmesine rağmen sorunlar bir türlü çözülemedi.

BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ TATİLDE

Bursa’daki sorunun çözümünde gözler bir yandan Büyükşehir bir yandan da Nilüfer Belediyesi’nde…

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, rhsat almış ya da almamış bütün parsellerin imar plan değişikliklerinin hepsinin iptal edildiğini hatırlatarak, “Bu mağduriyet giderilebilir. Bununla ilgili meslek odalarıyla görüşüldü. Donatı alanları ve yasaya uygunluğu sağlanmaya çalışılarak bir yöntem geliştirildi. Şimdi Büyükşehir Belediyesi imar değişikliklerini bu şekilde yapıp bize ulaştırdıkları takdirde, biz ruhsatı vermekle yükümlü olan bir belediyeyiz zaten. Ruhsatlarını kısa sürede verip mağduriyetleri çözmek istiyoruz.” dedi.

Ancak Büyükşehir cephesinden bugüne kadar ses çıkmadı. Nilüfer’in çağrısına bir karşılık verilmediği gibi Büyükşehir Meclisi de yaz tatiline girdi.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam