Bursa'da köylüler ÇED toplantısını yaptırmadı | Bursa Haberleri - Bursa.Net.TrBursa Haberleri – Bursa.Net.Tr

18 Nisan 2024 - 12:50
SON DAKİKA

Bursa’da köylüler ÇED toplantısını yaptırmadı

Asil Çelik’in Bursa’nın Orhangazi ilçesine bağlı Fındıklı Mahallesi sınırları içerisindeki terk edilmiş maden ocağının bulunduğu derin çukuru “ikinci sınıf endüstriyel atık (cüruf) düzenli depolama tesisi”ne dönüştürmek istemesine ilişkin ÇED toplantısı yapılamadı. Hukukçu, siyasi ve mühendisler, söz konusu tesisisin asıl etki alanının Orhangazi olduğunu belirterek, ÇED toplantısının merkezde yapılması gerektiğini savundu. Vatandaşlar da karşı çıkınca toplantı yapılamadı.

reklam
Bursa’da köylüler ÇED toplantısını yaptırmadı
Son Güncelleme :

29 Ağustos 2019 - 13:35

reklam

Demir çelik sanayii sektöründe faaliyet gösteren Asil Çelik’in Fındıklı Mahallesi sınırlarındaki terk edilmiş eski maden ocağına kurmak istediği cüruf tesisiyle ilgili planlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı yapılamadı.

ÇED toplantısı için daha önceden yapılan çağrı gereği, ilgili kurumlardan bazılarının temsilcileri Fındıklı Mahallesi kahvesinde toplandı.

Çevre ve Şehircilik Bursa İl Müdürlüğü’nün yanı sıra ÇED firması ve Asil Çelik temsilcilerinin de hazır bulunduğu toplantıda tesis ve çevreye etkileri konusunda vatandaşlara bilgi verilmesi planlanıyordu.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden gelen heyet toplantının açılışını yapmak istediği sırada vatandaşlar itiraz ederek, bilgilendirmeyi kabul etmediklerini dile getirdiler.

GERGİN TOPLANTIDAN FOTOĞRAFLAR

Zaman zaman seslerin yükseldiği toplantıda vatandaş, söz konusu tesisin asıl etki alanının Orhangazi olduğunu öne sürdü. Tepkili vatandaşlar, yapılması planlanan tesisin 55 bin Orhangazilinin geleceğini tehdit ettiğini savunarak, bilgilendirmenin Fındıklı’da değil Orhangazi’de yapılması gerektiğine vurgu yaptı ve toplantı yerine itiraz etti.

Bilgilendirme heyeti ve Asil Çelik temsilcilerinin sunumun izlenmesi talebi karşılık bulmadı. Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü heyeti “Vatandaşların ÇED bilgilendirmesini reddettiği” yönünde zabıt tuttu.

Toplantıda konuşan CHP Bursa İl Başkanı Hüseyin Akkuş, tesisin yapılması için sşz konusu alanın planlara depolama alanı olarak işlenmiş olması gerektiğini belirterek, “Eğer planlara işli değilse zaten böyle bir tesisi yapmak kanunsuz olur” dedi.

ÇED bilgilendirmesinin kanunen nüfusun en kalabalık olduğu bölgede yapılması gerektiğini savunan Akkuş, “Yıllardır bu gibi projelerle mücadele ediyoruz, kazandık, yine kazanacağız. Orhangazi’de 55 bin kişinin geleceği tehdit altında. Sadece Asil Çelik değil, bölgedeki birçok tesis ilçede insan sağlığı ve tarımın geleceğini tehdit ediyor” diye konuştu.

Jeoloji Mühendisi Halil Akıncı, öğrencilik yıllarından bu yana Orhangazi’yi bildiğini ve söz konusu tesisin içme suyu havzasında olduğu için Orhangazi’ye ciddi zararlar vereceğini söyledi.

1990 yılında Hidrojeolog Prof. Dr. Baki Canikli’nin ‘Orhangazi dolayındaki taş ve kireç ocaklarının çevreye ve su kaynaklarına etkisi’ni araştırdığını belirten Akıncı, o raporda kireç ve taş ocaklarının dahi kapatılması gerektiğinin belirtildiğine vurgu yaptı.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam