Bursa'da köylüler taş ocağına karşı birleşti | Bursa Haberleri - Bursa.Net.TrBursa Haberleri – Bursa.Net.Tr

29 Mart 2024 - 09:03
SON DAKİKA

Bursa’da köylüler taş ocağına karşı birleşti

Bursa’nın dağ ilçelerinden Harmancık’ta kurulan taş ocağı 6 köyün sakinlerini isyan ettirdi. Taş ocağının heyelan bölgesinde olması, fay hattının yakınında bulunması ve çevredeki dereleri kirletmesi nedeniyle tedirgin olan köylüler direniş kararı aldı.

reklam
Bursa’da köylüler taş ocağına karşı birleşti
Son Güncelleme :

31 Ekim 2019 - 11:25

reklam

Orhaneli Termik, Keles Kozağacı, Büyükorhan Karaağız derken, Bursa’da yeni bir çevre mücadelesi başlıyor. Adres bu kez Harmancık…

Uludağ’ın arka yüzünde köylüler taş ocağına karşı büyük bir direnişe hazırlanıyor.

Olay gazetesi Başyazarı Ahmet Emin Yılmaz, konuyu bugünkü köşesine taşıyarak, şunları yazdı:

“Harmancık’a bağlı Dedebali Köyü’nde kurulan taş ocağı bu köyün ve çevresindeki köylerin büyük tepkisini çekiyor.

Üstelik, taş ocağı alanıyla ilgili yazışmalara yönelik bazı iddialar da söz konusu.

Anlatılanlara göre…

Korunması gereken ardıç ormanı ile kaplı 87.31 hektar alanda faaliyet gösteren ocak, yazışmalarda 21.29 hektar olarak yer alıyor. 25 hektarın altındaki faaliyetlerde ÇED izni aranmadığı için de izin sorunu yaşanmıyor.

İşte…

Tüm bu gelişmelerin sonunda Dedebali Muhtarı İsmail Arslan, Dutluca Muhtarı Osman Çetin, Delicegüney Muhtarı Adem Gökçe, Gökçeler Muhtarı Metin Demirtaş, Akpınar Muhtarı Osman Çetin, Dedegören Muhtarı Mustafa Gülşen bir araya geldiler.

Köylerin dernek başkanlarının da katıldıkları toplantıda, kısa adı GÜMÇED olan Güney Marmara Doğal Kültürel Çevreyi Koruma Derneği Genel Başkanı Adnan Önürmen ile Avukat Ali Özbek bilgilendirme yaptılar.

Gerçi…

Onlar toplantılarına istişare dediler, ama bir anlamda gerek görülmeyen ÇED toplantısını kendileri yapmış gibi oldular. O toplantıdan da taş ocağına karşı 6 köyün büyük direnişi karar çıktı.

Arazinin bitki örtüsü yanında heyelan bölgesi olması, fay hattının yakınında bulunmasıyla Uluabat’a gelen dereleri etkilemesi konunun önemini arttırıyor.

Dağ 140 metre alçalacak!

Harmancık’a bağlı Dedebali, Dutluca, Delicegüney, Gökçeler, Akpınar, Dedegören köyleri muhtarları ve dernek başkanlarını bilgilendiren Maden Mühendisi Ertan Durmuş, taş ocağı için kazılarla dağın 140 metre alçalacağını söyledi.

GÜMÇED Başkanı Adnan Önürmen ise bölgenin çam, meşe, ardıç ormanlarıyla kaplı ve yaban hayatını koruma bölgesine komşu olduğunu vurgulayıp ‘Yörenin güzelim insanlarını, suyunu, havasını, ormanını, canlılarını, ortak mutluluklarını kimse yok edemez’ dedi.”

AFAD RAPORU NE DİYOR?

Konuyu 17 Ekim’deki yazısında gündeme taşıyan Olay gazetesi Yazarı İhsan Aydın da MV İnşaat adlı şirkete bölgede kalker ocağı açma, kırma, eleme ve mekanik plent tesisi kurma izni verildiğini belirterek, firmanın bölgede 87,31 hektar alan çevirdiğini, ancak ÇED prosedürüne takılmamak için 25 bin hektar altında kalan 21,29 hektar alan için izin istediğini yazmıştı.

Aydın’ın köşesine taşıdığı AFAD raporu da bölgedeki tehlikeye dikkat çekiyordu:

“Taş ocağının faaliyet göstereceği saha, civar mahallelerden Dedebali’ye 650 metre, Dutluca’ya bin 900 metre, Saçaklı’ya 2 bin 300 metre mesafededir. MTA’nın diri fay haritasına göre Orhaneli Fayı’na 20 km, Tavşanlı Fayı’na 30 km, Soğukpınar Fayı’na 45 km, Bursa Fayı’na 55 km mesafededir. Söz konusu proje kapsamında ilgili firma tarafından sahada yapılacak patlatma faaliyetlerinin çevreye olabilecek olumsuz etkilerinin detaylı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Proje alanının ve çevresinin jeolojik yapısı (kırık, fay, çatlak vs.) göz önünde bulundurularak patlatmalar sırasında oluşacak titreşimlerin başta sahaya en yakın konumda bulunan Gölcük mevkindeki konutları ve civar mahallelerde bulunan diğer konutları etkileyip etkilemeyeceğinin mühendislik ölçümleriyle belirlenmesi, patlatmaların etkisiyle çevrede oluşabilecek heyelan, kaya düşmesi vb. kütle hareketleri risklerinin de ortaya konulması gerektiği kanaatine varılmıştır.”

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam