Bursa'da mahalleler o özelliğini kaybetti! | Bursa Haberleri - Bursa.Net.TrBursa Haberleri – Bursa.Net.Tr

28 Mart 2024 - 19:03
SON DAKİKA

Bursa’da mahalleler o özelliğini kaybetti!

Bursa’nın yaşadığı değişimin siyasi belirleyiciliği de değiştirdiğini dile getiren Olay Gazetesi yazarı Ahmet Emin Yılmaz, CHP’nin Osmangazi ilçe kongresine dair izlenimlerini paylaştı.

reklam
Bursa’da mahalleler o özelliğini kaybetti!
Son Güncelleme :

15 Aralık 2019 - 13:15

reklam

Olay Gazetesi yazarı Ahmet Emin Yılmaz, bugünkü köşe yazısında CHP’nin Osmangazi ilçe kongresine dair izlenimlerini paylaştı.

Yılmaz, “Siyasetin de dönüşümü: Merkez mahalleler artık belirleyici değil” isimli makalesinde Bursa siyasetinde yaşanan değişimi dile getirdi.

Ahmet Emin Yılmaz’ın köşe yazısındaki ilgili bölüm şöyle:

“CHP Osmangazi kongresinin yapıldığı salona bakarken şunu düşündük: Bursa siyaseti değişimin yanında ciddi anlamda dönüşüm de yaşıyor.

Çok eskilere gitmeye gerek yok…

80’li yıllarda Bursa’da siyasi düşüncenin ne yönde oluştuğunu görebilmek için Yeşil’den Atatürk Stadyumu’na kadar olan bölgede Atatürk Caddesi ve Altıparmak’ta tur attığınızda, Kapalıçarşı ve pazaryerinde dolaştığınızda genel anlamda toplumun siyasi eğilimi hakkında fikir sahibi olabiliyordunuz.

Kent merkezi olarak kabul edilen bu bölge siyasetin nabzı kadar kentin ticari ve sosyal etkinlik alanlarıyla da toplumun aynası özelliği taşırdı.

Çekirge ile Paşa Çiftliği’ne kadar olan bölgedeki zeytinliklerin yapılaşmaya açılmasıyla çok kısa sürede ortaya çıkan Kükürtlü, o yıllarda ekonomik ve sosyal seviyesi daha yukarıda olanların yerleşimiyle seçkin semtler oldu.

70’li yılların sonlarında başlayan kentin hızlı büyümesi, merkezin alanlarını genişletti ve ovaya doğru oluşan mahalleler yeni dengeler getirdi.

Sonrasında…

Hızlı kentleşme doğuya ve batıya doğru ilerleyince, yeni bölgeler demografik yapıyla birlikte nüfus ve seçmen yoğunluğu getirdiği için siyasi tercihleriyle Bursa’nın siyasi yapısında söz sahibi oldu.

Aynı şekilde…

Genel eğilimi yansıtan bu bölgeler, parti içi siyasetin de belirleyicisiydiler. Kongreler gibi siyasi ortamlarda bu etki hissedilirdi.

1989’dan itibaren Osmangazi olan eski Merkez İlçe’nin önce siyasetteki etki alanı değişti ve bu bölgenin belirleyici özelliği giderek azaldı.

Görülen o ki…

Yakın geçmişte kentin siyasetini yönlendirme özelliğini kaybeden merkez mahalleler parti içi siyasetin ağırlık noktası olmaktan da çıkmış.

Giyim alışverişi için Altıparmak ya da Heykel’e çıkılan, sinema ya da tiyatro için Atatürk Caddesi’ne gidilen, herkesin yolunun bir şekilde Kapalıçarşı, Uzunçarşı ve merkez pazaryerinden geçtiği yıllar artık geçmişte kaldı.

Hatta…

Yeni nesil bunları bilmiyor bile.

Doğal olarak…

30 yılda yaşanan ve merkez mahallelerin etkisini azaltan bu değişim siyasetin dönüşümünü getirdi.”

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam