Bursa'da termik santralin zehir saçma süresi uzatıldı | Bursa Haberleri - Bursa.Net.TrBursa Haberleri – Bursa.Net.Tr

29 Mart 2024 - 08:14
SON DAKİKA

Bursa’da termik santralin zehir saçma süresi uzatıldı

Bursa’da özelleştirilirken 4 yıl süreyle filtreleri “çalıştırmama hakkı” tanınan Orhaneli Termik Santrali için verilen süre uzatılıyor. Meclis tatile girmeden önce kabul edilen Torba yasayla Orhaneli ve benzer durumdaki termik santral işletmecilerine 36 ay daha ek süre tanındı.

reklam
Bursa’da termik santralin zehir saçma süresi uzatıldı
Son Güncelleme :

26 Temmuz 2019 - 13:11

reklam

Bursa Orhaneli, Kütahya Seyitömer ve Kahramanmaraş Afşin-Elbistan termik santralleri, Meclis kararıyla zehir saçmaya devam edecek.

Söz konusu termik santraller, 2015 yılında özelleştirilerek satıldı. Özelleştirme ihalelerini alan firmaya 4 yıl boyunca baca filtrelerini çalıştırmama hakkı tanındı. Böylece termik santralleri işleten firma maliyetini azaltarak, kardan zararı önledi.

Özel sektöre sağlanan “çevreyi kirletme” imtiyazının süresi bu yıl sonunda doluyordu. Ancak Meclis tatile girmeden önce yasalaşan Torba teklife konulan bir maddeyle bu süre uzatıldı.

Kamuoyunda Torba Yasa olarak bilnen “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun”un 32’inci maddesiyle Elektrik Piyasası Kanunu’na yeni bir geçici madde eklendi.

Kanunun söz konusu maddesi şöyle:

“MADDE 32- 6446 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“Sözleşme süre uzatımı ve devir

GEÇİCİ MADDE 26- (1) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce; 5 inci maddenin onikinci fıkrası ve ilgili mevzuatı kapsamında yarışması yapılan ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla devam eden ilgili sözleşmeler ile 18 inci maddenin beşinci fıkrası kapsamında özelleştirme ihalesi yapılan ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla devam eden yenilenebilir enerji kaynakları veya yerli kömüre dayalı elektrik üretim tesisi kurulması amacıyla yapılmış Devir Sözleşmeleri ve Elektrik Satış Anlaşmaları kapsamındaki hak ve yükümlülükler için öngörülen süreler, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren otuz altı ay süreyle uzatılır. Bu madde kapsamında uzatılan süre içerisinde talepte bulunulması hâlinde ilgili sözleşme/anlaşma (proje şirketi bünyesinde hisse devri de dahil) devredilebilir. Bu durumda devir alacaklarda teknoloji sağlayıcı koşulu hariç ilk yarışmadaki/ihaledeki şartlar aranır. Ancak devirden kaynaklanan kısıtlama ve yaptırımlar uygulanmaz. Devir nedeni ile idareden herhangi bir hak talebinde bulunulamaz. Bu kapsamda devredilecek sözleşmelerden damga vergisi alınmaz.

(2) Birinci fıkra kapsamında düzenlenen sözleşmeler/anlaşmalar özel hukuk hükümlerine tabidir. Anılan sözleşme/anlaşmalarda; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı onayı ile sözleşme konusu ve bedelini değiştirmemek ve finans sağlayıcıların haklarına ilişkin hususlarla sınırlı kalmak kaydıyla, idarenin fesih hakkının ötelenmesi de dahil olmak üzere taraflarca değişiklik yapılabilir. Bu fıkra hâlihazırda imzalanmış sözleşme/anlaşmalar hakkında da uygulanır.”

Meclis’ten geçen yasanın Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmasıyla Orhaneli Termik Santrali, 2019 sonu yerine 2022 sonuna kadar çevreyi kirletip insan sağlığını olumsuz etkilemeye devam edecek.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam