'Bursa'nın depremden kaçışı yok!..' | Bursa Haberleri - Bursa.Net.TrBursa Haberleri – Bursa.Net.Tr

20 Nisan 2024 - 06:23
SON DAKİKA

‘Bursa’nın depremden kaçışı yok!..’

Kuzey Anadolu Fay Hattının Marmara’daki 3 kolundan ikisinin Bursa’dan geçtiğini belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er, “Kuzey Anadolu Fayı’nın hangi kolunda olursa olsun Bursa mutlaka depremden etkilenecek. Bursa depremsellik anlamında kesinlikle masaya yatırılmalı.” dedi.

reklam
‘Bursa’nın depremden kaçışı yok!..’
Son Güncelleme :

13 Aralık 2019 - 15:30

reklam

Bursa’nın depremsellik anlamında Türkiye’deki en “özel” şehirlerden biri olduğunu belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er, ENBURSATV’de yayınlanan ENKAFE programında Esat Kaplan’In sorularını yanıtladı.

Engin Er, Bursa’nın deprem riskine ilişkin olarak şunları söyledi.

‘DEPREM HANGİ KOLDA OLURSA OLSUN BURSA ETKİLENECEK’

“Kuzey Anadolu Fay Hattı, Marmara Bölgesine geldiği zaman 3 ana kola ayrılıyor. Birinci kol Marmara Denizi’nin içinden geçiyor. Burada beklenen deprem 7.2 büyüklüğüne kadar çıkabilir. Buna İstanbul depremi değil, Marmara depremi demek daha doğru olur. Burada bir deprem olursa Bursa etkilenecektir. Kuzey Anadolu Fayı’nın orta hattı, İznik Gölü’nün altından başlıyor, Gemlik’te iki kola ayrılıyor, Orhangazi’ye gidiyor, Mudanya’nın kuzeyinden Karacabey’e doğru devam ediyor. Bu hatta da 7 büyüklüğünde bir deprem bekleniyor. Burada bir deprem olması Bursa’nın doğrudan etkilenmesi anlamına geliyor. Kuzey Anadolu Fayı’nın üçüncü kolu da İnegöl’den gelip Yıldırım’dan Osmangazi, Nilüfer ve Uluabat’a uzanıyor. Bu fayın da 7 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli var ve yerleşim yerlerinin altından geçiyor. Dolayısıyla Kuzey Anadolu Fayı’nın hangi kolunda olursa olsun Bursa mutlaka etkilenecek. Bursa depremsellik anlamında kesinlikle masaya yatırılmalı.”

‘KENTİN ANAYASASI OLMALI’

Bursa’da depreme hazırlıkta yapılması gereken başlıca işin 1/100000’lik planın, yani kent Anayasasının yenilenmesi gerektiğini, geçtiğimiz yıllarda hazırlanan planın onaylanmadığını kaydeden Er, bu planın da revizyona ihtiyacı olduğunu kaydetti. İkinci aşamada 1/1000’lik ve 1/5000’lik planların gözden geçirilmesini gerektiğini belirten Er, “Bursa’nın buna göre yapılanması lazım” dedi.

‘FAY HATLARI ÜZERİNDE RUHSATLI BİNALAR VAR’

Bursa’da fay hatları üzerinde bina yapılmaya devam edildiğini ifade eden Er, “Devletin kabul ettiği, devletin yayınladığı fay hatları üzerinde ruhsatlı binalar var. Böyle bir durumda planları revize etmek gerekir mi gerekmez mi? Güvenli bir şehirde yaşamak için bunları yapmamız lazım” diye konuştu.

‘DEPREM AYNI UYGULAMALAR FARKLI’

Jeolojik etütlerle ilgili yönetmeliklerin birbirleriyle çelişkiler içinde olduğunu kaydeden Er, “Pansuman tedavi değil, planlamadan başlayıp uygulamaya kadar konuyu masaya yatırmamız lazım. Bu yönetmeliklerle her şehirde başka bir uygulama yapılıyor. Hatta Bursa’nın ilçelerinde farklı farklı uygulamalar görüyoruz. Gelen deprem aynı deprem” ifadelerini kullandı

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam