Bursa'nın gözdesi Ataevler 'dönüşüm' mağduru | Bursa Haberleri - Bursa.Net.TrBursa Haberleri – Bursa.Net.Tr

19 Nisan 2024 - 04:05
SON DAKİKA

Bursa’nın gözdesi Ataevler ‘dönüşüm’ mağduru

Bursa’da adeta kördüğüm haline geline kentsel dönüşümden en büyük zararı Nilüfer, Nilüfer’de de Ataevler Mahallesi gördü. Oturdukları siteler 3 yıl önce yıkılan binlerce mahalle sakini kira yardımının da bitmesiyle büyük bir mağduriyet yaşıyor. Yarım kalan ya da hiç başlanamayan inşaatlar da can güvenliğini tehdit eder hale gelmiş durumda. Ataevler Mahallesi Muhtarı Sabiha Güneş, “Durum iç açıcı değil. Vatandaşlarımız çok dertli. Evler bitmedi, kira yardımı bitti, aşırı derecede bir mağduriyet var.” dedi.

reklam
Bursa’nın gözdesi Ataevler ‘dönüşüm’ mağduru
Son Güncelleme :

20 Ağustos 2019 - 18:15

reklam

Bursa’nın en planlı gelişen ilçesi Nilüfer, Nilüfer’in gözdesi de Ataevler… Bugün kentsel dönüşüm sorunlarıyla gündemde olan Ataevler’in geçmişi yaklaşık 40 yıl önceye dayanıyor.

‘ATAEVLER: NİLÜFER’İN DOĞUM YERİ’

12 Eylül 1980 darbesinin ardından askeri rejimin Bursa Belediye Başkanı olarak atadığı Mustafa Atak, 22 Eylül 1980 tarihinden 21 Nisan 1982’ye kadar görevini sürdürür ve görevi emekli albay Ekrem Barışık’a bırakır. Barışık, 22 Nisan 1982 tarihinde atama ile geldiği göreve, 25 Mart 1984 seçimlerinde Anavatan Partisi (ANAP) adayı olarak seçilir. 1982’den 1989’a kadar 7 yıl görev yapan Barışık’ın tarihe geçen projesi, hiç kuşkusuz Ataevler’dir. Ataevler, bir anlamda bugünün çağdaş kenti Nilüfer’in doğum yeridir. EMİR-KOOP kurulur, önce 1050 Konutlar inşa edilir, ardından da Ataevler’de yeni bir kent oluşur. Ataevler projesi özellikle orta gelir grubuna hitap etmektedir.

‘KENTSEL DÖNÜŞÜM MEZARLIĞI’

Aradan geçen yıllar içerisinde Ataevler gelişti, altyapısı ve sosyal donatı alanlarıyla Bursa’nın en gözde mahallelerinden biri haline geldi. Ancak Marmara depremiyle Türkiye’nin gündemine oturan, son yıllarda da giderek yoğunlaşan kentsel dönüşümle Ataevler’in çehresi yeniden değişmeye başladı. 1999 yılından önce yapılan Ataevler’deki çoğu site birer birer dönüşüm kapsamında alındı. Kimileri yeniden inşa edildi, kimileri yarım kaldı, kimileri yıkıldı hiç başlanamadı. Bunun temel nedeni Büyükşehir Belediye Meclisi’nden çıkan imar değişiklikleri için yargıdan çıkan iptal kararlarıydı. Bugün gelinen noktada, 90’lı yılların gözde mahallesi Ataevler, adeta bir kentsel dönüşüm mezarlığına dönmüş durumda. Altyapı sorunları artıyor, yarım kalan inşaatlar can güvenliğini tehdit eder hale geliyor ve on binlerce mağdur ne yapacaklarını bilemez halde bekliyor.

‘NÜFUS 30 BİNE DAYANDI’

Ataevler’de olup biteni en yetkili ağızdan, sorunlara tanıklık eden, hatta birebir yaşayan ve çözüm için çaba harcayan bir isimle konuştuk. Ataevler’in, kendi deyimiyle “çiçeği burnunda” muhtarı Sabiha Güneş…

Ataevler’in yaklaşık 30 bin nüfusa sahip olduğunu söyleyen Güneş, nüfus yoğunluğuyla birlikte sorunların da arttığını belirtti. Güneş, kentsel dönüşümde yaşanan sorunlara ilişkin olarak şunları anlattı:

‘4 SİTEDE İNŞAAT HİÇ BAŞLAMADI’

“Şu anda yıkılan sitelerden Eğitimciler, Yaldız, Onaran ve Çamlık sitelerinin inşaatına hiç başlanmadı. Yıkıldı, hiç başlanmadı ve bu sitelerin sakinlerin sakinleri çok mağdur durumda. Örneğin, Eğitimciler Sitesi’nde 3’üncü yıla girildi. Kira yardımı bitti. Müteahhit ortada yok. Açılan alan su dolmuş. Orada bir koku, sinek… Çok kötü orası. Yolda çökme var. Arıyorsun, karşında muhatap bulamıyorsun. Çamlık Sitesi de öyle. Yolda çökme var. BUSKİ geliyor, ‘Burayı müteahhit yapmış, biz bir şey yapamayız’ diyor.”

‘CAN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDER HALE GELDİ’

Mahallede birçok yolun düzensiz olduğunu kaydeden Güneş, “Benim vatandaşım buradan gittiği zaman ayağı takılabilir, düşebilir, su birikintisine düşme olabilir” sözleriyle de yarım kalan inşaatların can güvenliğini de tehdit eder hale geldiğini ifade etti.

‘AŞIRI DERECEDE MAĞDURİYET VAR’

Ataevler’in işçi, emekli, memur gibi orta gelir kesiminden insanların yerleştiği bir bölge olduğunu hatırlatan Güneş, “Kira yardımları bitti. Kredi çektiler, onu ödüyorlar. Emekli maaşıyla zor geçiniyorlar. Durum iç açıcı değil. Vatandaşlarımız çok dertli. Evler bitmedi, kira yardımı bitti, aşırı derecede bir mağduriyet var. 3 yıl olmuş. 2 yılda teslim edilecekti, 3 yıldır hiç başlanmadı.”

‘ATAEVLER’DE OKUL İHTİYACI VAR’

Mahallede toplu ulaşım imkanlarının yetersiz olduğunu belirten Güneş, su ve altyapı sorunlarının da yaşanacağını kaydetti. Mahallenin kapalı pazar alanına ihtiyacı olduğunu söyleyen Güneş, özellikle okul sorunu üzerinde durdu:

“Burada bizim bir okula da ihtiyacımız olacak. 23 Nisan Mahallesi’nde okul olmadığı için oranın öğrencileri de bize geliyor. Bu yıl 80 öğrenci fazladan olacak.”

Güneş, zorlukları olduğunu, ancak sorunların üstesinden geleceklerini de söyledi.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam