Bursa'nın tarihi artık oradan başlıyor! | Bursa Haberleri - Bursa.Net.TrBursa Haberleri – Bursa.Net.Tr

28 Mart 2024 - 14:23
SON DAKİKA

Bursa’nın tarihi artık oradan başlıyor!

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından arkeoparka dönüştürülen Akçalar Aktopraklık Höyüğü sanayi bölgesinin içinde kalması nedeniyle pek bilinmiyor. Ancak bölge Bursa tarihi açısından son derece önemli.

reklam
Bursa’nın tarihi artık oradan başlıyor!
Son Güncelleme :

09 Ağustos 2019 - 17:19

reklam

Bursa’nın 8 bin 500 yıllık tarihinin gözler önüne serildiği Akçalar Aktopraklık Höyüğü, bir tesadüf sonucu bulundu.

Aktopraklık’ın hikayesini Olay gazetesi Başyazarı Ahmet Emin Yılmaz, bugünkü köşesine taşıdı:

“İlk teması… 2014 yerel seçimiyle kapatılan Akçalar Belediyesi kuruyor. O dönem Uludağ Üniversitesi’nde Arkeoloji Bölümü olmadığı için 2004 yılındaki başvuru da İstanbul Üniversitesi’ne yapılıyor.

Belediye…

Akçalar Organize Sanayi Bölgesi’ni genişletebilmek istiyor. Bunun için de, bölgedeki Roma dönemi yerleşimi nedeniyle ilan edilen SİT alanı sınırlarının belirlenmesini istiyor.

Sonra…

Açılışı geçtiğimiz pazar günü yapılan otoyol için de girişimde bulunuluyor.

İlk projede…

Otoyolun Uluabat Gölü’nün güneyinden geçmesi öngörüldüğü için, bu bölgenin tarihi özelliklerinin belirlenmesi isteniyor.

Bu iki başvuru üzerine İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü iki öğrencisini inceleme yapmak üzere Bursa’ya, Akçalar bölgesine gönderiyor.

Ne var ki…

O iki öğrenci, yaptıkları inceleme yanında topraktan çıkan çanaklarla İstanbul’a dönüyorlar.

İncelendiğinde…

Çanakların Milattan Önce 6600 yılına ait, yani 8500 yıllık oldukları anlaşılıyor. En önemlisi, bölgenin de Bursa’nın en eski yerleşimi olduğu ortaya çıkıyor.

Kısacası…

SİT bölgesi olan Roma dönemi yerleşim sınırlarının belirlenmesi için gelen 2 arkeoloji öğrencisi tesadüfen tarihin keşfini yapmışlar.

İşte…

Akçalar’daki Aktopraklık Höyüğü kazıları böyle başlamış.”

Yılmaz, kazı çalışmalarını yürüten ekibin başkanı olan İstanbul Üniversitesi Prehistorya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmi Karul’un açıklamalarına da yer verdi.

Karul’un açıklamaları şöyle:

‘AKTOPRAKLIK YENİKAPI’DAN ESKİ’

“Aktopraklık’taki yerleşime 1954 yılında İstanbul’da yapılan ve Türkiye’nin ilk neolitik dönem çalışması olan Fikirtepe Kültürü diyoruz. Yenikapı’da da çıktı, ama Aktopraklık daha eski. Bursa’nın tarihi artık Aktopraklık’tan başlıyor.”

‘BURSA’NIN EN ESKİ YERLEŞİM YERİ’

“Yenişehir’deki Barcın Höyüğü ile birlikte, Milattan Önce 6600 yıllık Aktopraklık Bursa’nın en eski yerleşimi. Hem Nilüfer Belediyesi’nden, hem Büyükşehir Belediyesi’nden büyük destek gördük. Hatta Büyükşehir kendisi ilgilendi ve 2009 yılında 3 bin 500 metrekare kapalı alanı olan müze ile açık hava müzesi yaptı.”

‘ÇİFTÇİ YAŞAMININ KÖKLERİ BURADA’

“Zaman zaman Avrupa’daki yerleşimin başlangıcının Anadolu olduğu söyleniyor, yazılıyor. Bu doğru değil, ama Aktopraklık’taki kazılarla Avrupa’daki çiftçi yaşamının kökeninin burası olduğu kanıtlandı. Aktopraklık’ta gıda çiftçiliğinin olduğu kanıtlandı. Bu çalışmanın DNA’sı da Avrupa’daki çiftçi yaşamının buradan giden çiftçilerle başladığını kanıtlarıyla ortaya koyuyor.”

‘KAZI BİTMEDEN ÖDÜL ALDI’

“Aktopraklık projesi, Nobel Ödülü alan ilk kadın olan, üstelik bu ödülü iki kez alan Marie Curie adına verilen bilimsel ödüle layık görüldü.”

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam