Bursa'nın ulaşılması en zor göllerinden harika manzaralar… | Bursa Haberleri - Bursa.Net.TrBursa Haberleri – Bursa.Net.Tr

19 Nisan 2024 - 23:46
SON DAKİKA

Bursa’nın ulaşılması en zor göllerinden harika manzaralar…

Zirve ve Göller Bölgesine uzanan 11 kilometre uzunluğundaki bu parkur Uludağ’da yürüyüş parkurları içerisinde en popüler olanıdır. Bu parkur boyunca Oteller Bölgesi ve kayak pistleri, Aras Vadisi, Keles ilçesine bağlı dağ köyleri, ormanlık ve dağlık alanlar, endemik bitkiler, Uludağ Milli Parkı genel görünümü ve ilginç kaya oluşumları görülebilmektedir.

reklam
Bursa’nın ulaşılması en zor göllerinden harika manzaralar…
Son Güncelleme :

17 Şubat 2019 - 11:48

reklam

Arazinin topografik yapısı ve buna bağlı iklim koşulları nedeniyle zor ve sürprizlerle dolu bir tur güzergâhıdır. Oteller Bölgesinden başlandığında yaklaşık 5 saatlik bir yürüyüşle göller bölgesine varılabilir.

Eskilerin yedi göller olarak adlandırdığı bölgeye ve Uludağ zirveye ulaşmak için kullanılan 2 ayrı yol vardır.

Birinci yol, Oteller Bölgesindeki kayak evinin önünden başlayan eski Buzcular patikasıdır.

İkinci yol ise Oteller Bölgesinin üzerindeki, Fatintepe, Kuşaklıkaya sırt hattıdır.

Çobankaya-Bakacak yolunda, 2. Gelişim bölgesinin içinden doğuya dönerek Karçukuru mevkiine ulaşan eski maden yolu kapatıldığından araçla Karçukuru mevkiine çıkan üçüncü yolu kullanmak çıkmak mümkün değildir.

1.Gelişim Oteller Bölgesinin üzerindeki kayak evinin önünden başlayan alt parkur 4.4 kilometre uzunluğundadır.

Uludağ panoramasının izlenebildiği bu parkur Kırkpınarlar su havzasının üzerinden devam ederek eski maden sahasına ulaşır. 

Maden sahası içinden geçen dik ve kıvrımlı toprak yol takip edildiğinde yaklaşık 2 kilometre sonra Keşiş tepeye çıkan dik patika başına varılır. 

Patika başında sağda görülen kar çukuru Osmanlı döneminde sarayın ihtiyacı olan kar ve buzun kesildiği Ulu buzluktur. Keşiştepe’ye çıkan dik patika yaklaşık 1,1 kilometre uzunluğundadır ve tırmanış sonrası varılan yer Zirve kapıdır. 

Bu bölge Apollon kelebeklerinin yaşam alanıdır ve güneyi Aras Vadisine bakar. Buradan batıya bakıldığında solda, 2.486 m. yüksekliğindeki tepe üzerinde görülen ve Keşişin evi olarak adlandırılan taş bina 1936 yılında barınak olarak yapılmıştır.

İkinci yol, Oteller Bölgesinin üstünde, Ulukardeşler otelinin sağından başlayarak Cennetkaya ayrımından sonra sola, Fatintepe’ye çıkar ve doğu yönünde nispeten az bir eğimle devam ederek Küçük Zirve altında dikleşir. Bu güzergâhta ilerlerken Fatin tepe, Şahinkaya ve Kuşaklıkaya’dan geçilir. 

Kuzeyde Uludağ’ın ve uzaklarda Marmara denizinin, güneyde ise Keles köylerinin manzarası izlenebilir.

Bu patika zirve kulübesinin 300 m. doğusunda maden patikası ile birleşerek doğu yönünde devam eder. 

Zirve kapıdan sonra görülen ilk düzlük Rasatdüzü’dür. Bu patika 2.5 kilometre sonra sola Karataş tepelerine, sağa Zirveye giden patikanın ayrıldığı noktadır. S

ola devam edildiğinde Kilimli ve Buzlu göl ile Uludağ zirvesinin izlenebildiği Karataş tepelerinin altındaki belirgin olan dik ve taşlık patika Kilimgöl yanına iner.

Göller Bölgesinden bakıldığında güneyde bir duvar gibi görülen kütle Uludağ’ın 2.543 mt.lik zirvesidir.

Kilimgöl’de içme suyu pınar kaynağından sağlanır. Gölün kuzey çıkışından uzanan toprak yol Karagöl’ün yanından geçerek 18 kilometre sonra Alaçam köyüne bağlanır.

Göller-zirve sapağından sağa devam edildiğinde 1.9 kilometrelik bir yürüyüş sonrası Uludağ’ın en yüksek yeri olan zirveye ulaşılır. Bu noktadaki poligon taşının altına gizlenmiş olan teneke kutuda bulunan deftere yürüyüş anısını yazmak 1936’dan beri bir gelenek halindedir.

Bu noktadan doğudan-batıya doğru Aynalıgöl, Karagöl ve Kilimligöl ile Buzlu göl görülebilir.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam