Bursa'ya hızlı tren olmadı, kara tren verelim! | Bursa Haberleri - Bursa.Net.TrBursa Haberleri – Bursa.Net.Tr

28 Mart 2024 - 19:46
SON DAKİKA

Bursa’ya hızlı tren olmadı, kara tren verelim!

Bursa’nın büyük bir sabırsızlıkla beklediği yüksek hızlı tren projesinde kapsamlı bir revizyona gidildiği ortaya çıktı. Buna göre, Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli yüksek hızlı tren projesinin adı, “Yüksek Standartlı Demiryolu” olarak değiştirildi. Peki bu değişiklik ne anlama geliyor? İşte yanıtı…

reklam
Bursa’ya hızlı tren olmadı, kara tren verelim!
Son Güncelleme :

09 Ekim 2019 - 9:10

reklam

TCDD Genel Müdürlüğü’nün 1 Ağustos 2019 tarihinde yatırım programı üzerinde beşinci kez revize yaptığı ortaya çıktı.

Buna göre, 1 Ağustos’a kadar hızlı tren olarak programda yer alan Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli yüksek hızlı tren projesinin adı, “Yüksek Standartlı Demiryolu” olarak değiştirildi.

Peki bu revizyon ne anlama geliyor? Konuyu bugünkü köşesine taşıyan Olay gazetesi Başyazarı Ahmet Emin Yılmaz, şunları yazdı:

‘GÜNDÜZ YOLCU GECE YÜK’

“Hızlı Tren kategorisinde başlayan Osmaneli-Bursa hattının Yüksek Standartlı Demiryolu olarak yatırım programındaki adının değişmesinin ne anlama geldiğini bu işi bilenlere sorduk.

Karşımıza yine hızlı tren yapımı maliyetinin yüksekliği çıktı. Dediler ki:

‘Bursa hattında hem yolcu treni, hem yük treni çalışacak. O nedenle burası konvansiyonel hat sınıfına geçti.’

Yani…

‘Bu hat, maliyeti yüksek olan hızlı tren kategorisinden çıktı, yolcu-yük treni hatlarının birlikte çalıştığı ikinci kategori olan konvansiyonel hat kapsamına alındı.’

Bu durumda…

Gündüz yolcu, gece yük taşımacılığı öngörülen konvansiyonel hat kapsamındaki Yüksek Standartlı Demiryolu projesinde hızlı tren vagonu çalışabileceği gibi, normal yolcu vagonu da olabilir.

Bunun tercihini, o günün koşullarına ve eldeki hızlı tren setlerinin yeterliliğine bakarak TCDD yapacak.

Yine de…

Bir umut var elbette. O umudun gerçekleşmesi de siyasi irade kararına bağlı.”

3 MİLYARLIK ÖDENEĞİN 2.1 MİLYARI HARCANDI

180 kilometreden oluşan Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu projesi için 3 milyon liralık maliyet öngörülürken, bugüne kadar 2 milyar 192 milyon 518 bin lira harcandığı belirtildi.

Harcamanın 1 milyar 940 milyon 508 bin lirası 2018 yılında, 252 milyon 10 bin lirası da 2019’da yapıldı.

Yenişehir-Osmaneli hattı tamamı ve Bursa-Yenişehir hattı üstyapı-elektromekanik ihalesiyle yeni bir maliyet ortaya çıkacak.

İptal edilen ihalenin gelecek ay yapılması planlanıyor.

4 İŞÇİ ÇALIŞIYOR

Yılmaz, “Bursa treni için 2 yerde çalışma var” başlığı altında da şu bilgileri verdi:

“Aslında… Yatırım programında adı Yüksek Standartlı Demiryolu olarak revize edilen Bursa treni için yapılan harcamalar işin durumunu da gözler önüne seriyor.

Nitekim…

Programda, 2019 yılında yalnızca 252 milyar 10 milyon lira harcama yapıldığı görülüyor ve bu durum inşaat sahasına da yansıyor.

Nitekim…

Uzunca bir süredir yalnızca Demirtaş Viyadüğü üzerinde ve Çevre Yolu’nun Kazıklı bölgesinde beton dökme çalışması var. O çalışma da 4 işçiyle yürüyor.”

3 ÇEŞİT TREN VAR

Hızlarına göre yolcu trenleri 3 çeşit:

Saatteki hızı 160 km.’ye kadar olan trenler konvansiyonel (klasik), saateki hızı 160-200 km. olan trenler hızlı tren, saatteki hızı 200 km. ve daha fazla olan trenler yüksek hızlı tren kategorisine giriyor.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam