Erdoğan New York'a gitti: Patriot masadan kalkmış bir konu değil | Bursa Haberleri - Bursa.Net.TrBursa Haberleri – Bursa.Net.Tr

29 Mart 2024 - 05:54
SON DAKİKA

Erdoğan New York’a gitti: Patriot masadan kalkmış bir konu değil

ABD’ye hareketi öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’de güvenli bölge konusunda “Sınır boylarında hazırlıklarımız tamamlanmış vaziyette” dedi. Erdoğan, ABD’den Patriot alımının da masadan kalkmış bir konu olmadığını dile getirdi. Erdoğan, sigara yasağına ilişkin de çok çarpıcı mesajlar verdi.

reklam
Erdoğan New York’a gitti: Patriot masadan kalkmış bir konu değil
Son Güncelleme :

21 Eylül 2019 - 19:25

reklam

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD‘ye hareketi öncesinde Atatürk Havalimanı‘nda düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtladı.

Erdoğan daha önceden yaptığı açıklamada Suriye’de güvenli bölge konusu üzerinden ABD‘ye tepki göstermiş ve “Eylül bitmeden kurulmazsa kendi yolumuza gideriz” demişti.

Bu açıklaması üzerinden gelen soruyu yanıtlayan Erdoğan, Bizim sınır boylarında bütün hazırlıklarımız tamamlandı” dedi. Cumhurbaşkanı şöyle devam etti:

“ABD malum stratejik ortağımız. NATO’da beraberiz, uzun yıllar bu stratejik ortaklığımızı her halükarda devam ettirmişiz. Biz şu anda da aynı noktadayız. ABD ile karşı karşıya gelmek gibi bir arzumuz yok. Ancak ABD’nin de davetli olmadığı bir yerde şu anda terör örgütlerine vermiş olduğu desteği bizim de görmemezlikten gelme gibi bir lüksümüz olamaz. Yani YPG/PKK gibi terör örgütlerine verdikleri destek apaçık ortadadır. Ben bunu defaatle Sayın Trump’la paylaştım. Dedim ‘Bakın buraya siz o zaman binlerceydi ama şimdi on binlerce tır buraya mühimmat, araç gereç vesaire bunlar geliyor. Biz paramızla sizden bu tür mühimmat, araç, gereç bunları alamıyoruz ama siz bilabedel ücretsiz olarak bu terör örgütlerine DEAŞ’la mücadele adı altında bu tür destekleri veriyorsunuz. Biz El Bab’ta üç bin kadar DEAŞ’lıyı derdest ettik. Bizimle ilgili ne yazık ki yalan propagandalarla DEAŞ’a karşı tavrımızın olmadığı hep söylendi. Halbuki biz bu mücadelemizi onlarla açık net yaptık. Şu anda da bölgede zaten DEAŞ da adeta yok noktasına gelmiş vaziyette.

“AÇIKLAMA YAPILDI, UYGULAMA OLMADI”

Şimdiyse uydurma bir örgütü çıkarıldı. Açılımı Suriye Demokratik Güçleri yani SDG. Aslında bu bir aldatmaca. Yani bir kılıf bu. Bunun da PYD ve YPG’den hiçbir farkı yok. Buna bir çadır terör örgütü de diyebiliriz. Yani onları gölgeleyen, örten bir başka terör örgütü. Onunla bunu yapıyorlar ve diyorlar ki ‘Bunun PKK ile felan alakası yok.’ Hepsi de iç içe. Sayın Trump’la bundan bir hafta, 10 gün önce malum telefonla bir görüşmemiz olmuştu. Şimdi de ikili bir görüşmemizin olması söz konusu. Orada da bunları tabii masaya yatıracağız, bunları tekrar görüşeceğiz. Çünkü Sayın Trump, Fırat’ın doğusundan Amerikalı askerlerin çekilmesine yönelik bir açıklamayı yapmıştı. Ama bu gerçekleşti mi? Gerçekleşmedi. Aylar oldu bu açıklama yapılalı ama uygulamaya gelince bu maalesef olmadı.

“BURALARI ARINDIRACAĞIZ”

Şimdi bu gerçekleri bizim görmemezlikten gelmemiz mümkün değil, El Bab’ta, Cerablus’ta, Afrin’de nasıl kendi göbeğimizi kendimiz kestiysek şimdi de biz özellikle Suriye’nin kuzeyindeki 422 kilometre batıdan doğuya, derinliğine ise Sayın Trump’ın ifadesiyle 20 mil, yani bu 20 kilometre olabilir, 30 kilometre olabilir bu civarda bir derinlik söz konusu. Bu derinlikte bizim bir defa bir defa buradaki terör örgütlerinden bölgeyi arındırarak burayı gerçek sahiplerine teslim etmemiz gerekiyor ki buranın gerçek sahipleri de büyük oranda, yüzde 85-90 gibi Araplardır. Bu adımı atmak suretiyle bizi taciz eden, bize bölgemizde sıkıntı veren bu terör örgütlerinden de biz buraları arındırmış olacağız, temizlemiş olacağız. İnancımız budur.”

“PATRIOT MASADAN KALKMIŞ DEĞİL”

ABD’den Patriot alımı için “Masadan kalkmış bir konu değil” diyen Erdoğan, şunları kaydetti:

“Sayın Trump bu hala gündeminizde mi diye söylediğinde biz S-400’leri nasıl aldıysak Partiot noktasında da şartlar itibariyle ortak üretim ve kredi gibi şartlar oluyorsa biz sizden de bunları alabiliriz dedik. Bu da onların gündeminde. Bunları halledersek F-35’leri bir kenara koymamız mümkün değil. F-35’lerde biz müşteri değil üreticiyiz. Bir kısım parçaları bizde üretiliyor. Bunları yapan ülkeye bu uygulama adil değildir.”

TANK PALET FABRİKASI İDDİALARI

Arifiye’deki tank palet fabrikasıyla ilgili CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “gizli kararname çıkarıldı” iddiasına ilişkin sorusu üzerine Erdoğan, şu yanıtı verdi:

“Fox TV’yi bir yalan medya olmaktan çıkarın. Bir defa dürüst olun. Kılıçdaroğlu, hayatını yalan üzerine düzenlemiş olan bir siyasidir. Türkiye’nin Cumhurbaşkanı, buranın satın alma veya satma böyle bir şey olmadığını söylüyor. Hukukta bir kaide var, önce bunu öğreneceksiniz. Müddei, iddiasını ispatla mükelleftir. Müddei kim burada? Kılıçdaroğlu. Kılıçdaroğlu önce Arifiye satılmış mı satılmamış mı bunu ispat etmesi lazım. Burası kira ile bu gruba verilmiştir. 50 milyon dolar buranın bütün bakımı, tamiri bunlara da ayrıca bu harcamanın yapılmasıyla ilgili 25 yıl süreyle de buraya kiralanmıştır. Biz, bir işi yaptığımız zaman ülkemiz bundan ne kazanır buna bakarak yaparız. Buradan ne işçi çıkarılmıştır, ne memur çıkarılmıştır. Fakat Bay Kemal hayatını bu tür yalanlar üzerine bina ettiği için ‘Acaba bu yalan bana ne getirir’ bunu düşünüyor.”

Kılıçdaroğlu’nun belediye başkanları ile yaptığı toplantıda “Belediyelerden kimse çıkarılmayacak. Eğer belediyelerden birileri çıkarılırsa bana gelsinler” dediğini hatırlatan Erdoğan, “Şimdi tüm belediyelerde işçiler kapıya konuyor. Ne oldu? Bunlarla ilgili Fox acaba bir haber yapıyor mu? İşçi emekçi kardeşlerimin arkasında duruyor mu? Bunlara yönelik bir gayreti var mı? Murdoch sattı burayı dedik ki herhalde bundan sonra buranın havası değişir, ama hiçbir şey değişmedi. Önce bu yayın politikasını bir defa Fox’un değiştirmesi lazım ki partimin sözcüsü Kılıçdaroğlu’na gereken cevabı verdi. Ama aynı yerde yine tökezleyip duruyor. Çünkü bütün siyasetini yalan politikalar üzerine bina etmiş de onun için” değerlendirmesini yaptı.

“ŞOFÖR DE YOLCU DA İÇEMEYECEK”

Erdoğan, sigara yasağının genişletilmesine ilişkin soru üzerineyse, “Bakıyorum aracı kullanan sigara içiyor. Bazen ben de işaret ediyorum, ayıptır diyorum. Yazılı kayda girmek suretiyle, şoför de içemeyecek, arkada oturanlar da sigara içemeyecek. Şimdi bunun üzerindeyiz” dedi.

Futbol oynadığı gençlik yıllarında kulübün tavanının sigara dumanından adeta kızardığını anlatan Erdoğan, “Kim bunlar? Sporcu. Kim bunlar? Kulübün üyeleri. Bir taraftan oyun oynarlar, bir taraftan sigara dumanları tavanın rengini değiştirir. Biz de geçer arka tarafta bilardo oynardık. Şimdi bakıyorsun batı ülkelerinin bir kısmı dışarıda bile sigarayı yasakladı. Biz, insanımızın sağlığını ön plana çıkarmayacak mıyız? Önce insan demeyecek miyiz?” ifadelerini kullandı.

“HEP BERABER MÜCADELE EDELİM”

Şu anda çalışmayı İçişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı‘nın yürüttüğünü aktaran Erdoğan, “Kapalı mekanlarda bir defa asla, dışarıda bile belli yerlerde, balkonlarda da hassasiyetlerimiz geliyor. Bu işin üzerine çok daha sıkı bir şekilde gideceğiz. Para cezası, ne gerekiyorsa bunların hepsi olacak. Ben hala paket toplamayı bırakmadım. Camide bile bazen bakıyorsun unutuyor. Benim sigara karşıtı olduğumu bilenler, dışarıda sigarayı bırakıyor. Bazılarının dalgınlığına geliyor, sigara ön cepte duruyor, çekip alıyorum. Medyanın bize yardımcı olması lazım. Hep beraber bu işle mücadelemizi devam ettirelim” dedi.

ELEKTRONİK SİGARAYA YÜKSEK VERGİ

Elektronik sigara konusuna da değinen Erdoğan, “Sanki elektronik sigara neymiş? ‘Dudak alışkanlığı var ya ondan dolayı, yoksa zararı yok.’ Hepsi hikaye, onda da nikotin var, onda da aynı numara var. Onda bir de gümrükte bazı sıkıntılar vardı. Orada da İçişleri Bakanlığı ile Gümrük Muhafaza çok daha yoğun bir savaş içine girip, onun ülkemize girişini yasaklamak ve vergi olayında da ciddi vergiler koymak durumu ile işi çözeceğiz” diye konuştu.

Nargile konusunda da mücadeleyi sürdüreceklerini ifade eden Erdoğan, “Nargile sigaradan az zararlıdır diyenler saflığa yatıyor. Öyle bir şey yok. Tam aksine, nargile sigaradan daha zararlıdır” dedi.

DİYARBAKIR’DAKİ ANNELERİN NÖBETİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır’da nöbet tutan ailelere verilen desteği yeterli görüp görmediğine ilişkin soruya, bugün itibarıyla 44-45 ailenin Diyarbakır’da nöbette olduğunu söyledi. Bu mücadelenin sırrının ucu açık bir mücadele olduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:

“Burada bindirilmiş kıtalarla bir mücadele yapılmasından yana değiliz. Zaman zaman bazı tehditler var biliyorsunuz. Bu konuda İçişleri Bakanlığımız, istihbarat bu tehdidi yapanları yakalayıp alıyor. Mesela, dün bir tanesi alındı. Tehdit etmişler bir bayanı. 4,5 yıl falan, maalesef kaçırılmış ama daha sonra terör örgütünün elinden kaçarak kurtulmuş olan bir bayan. Kadıncağız anlatmaya başlayınca, bu terör örgütünü rahatsız etti. Tehdit yoluna başvurdular. Ama yakalandı, alındı. Bu mücadelemiz bu şekilde devam edecek. Bu aslında bir ilktir, çıkıştır, ama burada kalması bunun mümkün değildir. Biz asıl mücadeleyi Gabar’da, Cudi’de, Bestler Deresi’nde, Tendürek’te, buralarda sürdürüyoruz. Birkaç gün içerisinde 15 kişi, terör örgütünden etkisiz hale getirildi. Bu daha fazla olacak. Bu kısa süre içerisinde olanlar. Üzerine üzerine bunun gidiyoruz, gideceğiz. Şimdi bu Kuzey Irak’taki atılan adımlar çok çok önemli adımlar. Oradaki mücadele çok farklı bir mücadele, ama Suriye’nin kuzeyi ve kuzeydoğu, bu bölgedeki atılacak adımlarda inanıyorum ki terör örgütünün belini ciddi manada kıracaktır.”

BM GENEL KURUL BAŞKAN ADAYI VOLKAN BOZKIR

Erdoğan, BM Genel Kurul Başkanlığı görevine Volkan Bozkır’ın aday gösterildiği söyledi ve “Tecrübeli bir diplomat olan Volkan Bozkır’ın BM Genel Kurul Başkanlığı görevini layıkıyla yapacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam