Kentsel dönüşümde çarklar dönmüyor | Bursa Haberleri - Bursa.Net.TrBursa Haberleri – Bursa.Net.Tr

28 Mart 2024 - 22:08
SON DAKİKA

Kentsel dönüşümde çarklar dönmüyor

Bursa’nın acil çözüm bekleyen sorunlarının başında kentsel dönüşüm geliyor. 0.50 emsal artışı uygulamasıyla başlayan süreç, tam bir kördüğüme dönüşmüş durumda. Aileleriyle birlikte on binlerce kişi mağdur durumda. Mağdurların gözü de Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda…

reklam
Kentsel dönüşümde çarklar dönmüyor
Son Güncelleme :

13 Ağustos 2019 - 14:10

reklam

Bursa’da geçen dönem 0.50 emsal artışı uygulamasıyla başlatılan kentsel dönüşüm kent gündemindeki yerini koruyor.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçen kararlarla Nilüfer ilçesinde bazı siteler dönüşüm kapsamına girerek, yenilendi. Ancak daha sonra konunun yargıya taşınması ve plan iptalleri nedeniyle çok sayıda inşaat durdu ve mağduriyetler ardı ardına geldi.

Edinilen bilgilere göre, Bursa’da son 4 yılda kentsel dönüşüm kapsamında 250 plan değişikliğine onay verildi. Ancak Büyükşehir Belediye Meclisi’nin onayladığı 250 projeden sadece 5’i teslim edilebildi. Sadece 2 proje oturum izni alabilirken, 146 proje inşaat halindeyken durduruldu. 99 proje ise hiç başlamadı.

Uzmanlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Büyükşehir Belediyesi’ne “şartlı” olarak verdiği emsal artırma yetkisinin doğru uygulanmadığını, kentsel dönüşümün hukuk engeline takılmasının nedeninin de bu olduğu belirtiliyor. Gelinen noktada özellikle Nilüfer, adeta kentsel dönüşüm mezarlığına dönmüş durumda.

Bursa’da kentsel dönüşüm mağdurlarının sayısı on binlerle ifade edilirken, gözler Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na çevrilmiş durumda.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 31 Mart yerel seçimleri öncesi 15 Şubat 2019 tarihinde yapılan Bursa mitinginde konuya değinmiş, “Kentsel dönüşüm nedeniyle yaşanan sorunlar var. Bu sıkıntıları bakanlığımız ve belediyemiz el ele vererek inşallah sağlıklı bir çözüme kavuşturacaklar” demişti.

Erdoğan’ın sözüne ve yerel seçimlerin üzerinden yaklaşık 4.5 ay geçmesine rağmen Büyükşehir Belediyesi bu konuda bir adım atmadı. Kentsel dönüşüm en son Mayıs 2018 tarihindeki Büyükşehir Belediye Meclisi’nde gündeme gelmiş, yarım kalan kentsel dönüşüm çalışmalarının devamı yönünde karar çıkmıştı.

Başkan Alinur Aktaş, o toplantıda, “ruhsatını alamayan binaların dönüşmesi meselesinin” bir kereye mahsus olarak çözüme kavuşturulacağını açıklamış, o dönem Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı olan Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır da yapılan yeni düzenleme ile 0.50 emsal artış hakkını yeniden sağlayacaklarını belirterek, “Bakanlık eski plan notlarının kesinlikle uygulanmamasını istiyor. Bize Ankara’nın verdiği yetki çerçevesinde maksimum yapılması gerekeni yaptık. Riskli yapı şerhini almış ancak ruhsat alamamışlara 0,50 emsal artışı sağlanacak” demişti. Ancak bu sözlerin üzerinden 1 yılı aşkın bir süre geşmesine rağmen soruna çözüm getirilmedi.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam