Termik santrallerde 'veto' bilmecesi | Bursa Haberleri - Bursa.Net.TrBursa Haberleri – Bursa.Net.Tr

28 Mart 2024 - 13:32
SON DAKİKA

Termik santrallerde ‘veto’ bilmecesi

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 termik santrale filtre takılmasını erteleyen yasayı veto ettiğini, ancak 18 Temmuz 2019’da geçen yasa ile termik santrallere 36 ay filtresiz çalıştırma izninin devam ettiğini söyledi. Aydın, “18 Temmuz’da geçen yasa hala yürürlükte. 2 tane yasa çıkartıyorsunuz 2’ncisini iptal ediyorsunuz ama 1’incisi ne olacak?” dedi.

reklam
Termik santrallerde ‘veto’ bilmecesi
Son Güncelleme :

03 Aralık 2019 - 13:25

reklam

Cumhurbaşkanı Erdoğan termik santrallere mevzuata uyum için 30 ay daha süre veren, torba yasanın 50’nci Maddesi’ni veto etti ancak 18 Temmuz 2019’da geçen yasa ile termik santrallerin 36 ay daha filtresiz çalıştırma izni devam ediyor. CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Erdoğan’ın AKP Genel Başkanı olarak teklif ettiği yasayı Cumhurbaşkanı olarak reddettiğini söyledi. Bu vetoyla filtre takma süresinin ortadan kalkmadığını söyleyen Aydın, termik santrallerin 18 Temmuz’da 36 ay daha filtresiz çalıştırma izninin hala yürürlükte olduğuna dikkat çekti.

Aydın şunları söyledi:

“Sadece 2’nci yasa veto edildi, 18 Temmuz’da geçen yasa hala yürürlükte. 2 tane yasa çıkartıyorsunuz 2’ncisini iptal ediyorsunuz ama 1’incisi ne olacak? 18 Temmuz’da geçen yasa devem ediyor. Kamuoyunda yaratılan algıyla sanki hepsi iptal edilmiş gibi gösteriliyor ancak öyle bir şey yok. 2013 yılında AKP bir teklifle filtresiz çalıştırmayı getiriyor. O dönem Anayasa Mahkemesi’ne götürüyoruz ve anayasaya uygun değil diyerek Anayasa Mahkemesi bunu iptal ediyor. Ardından AKP yandaşa verilen termik santrallerin Temmuz 2019’a kadar yani 4 buçuk yıla yakın baca fitresini çalıştırmamasına izin veriyor. Bu senenin Temmuz ayında bir 3 yıl daha bu izni veriyor. Son olarak 30 ay süre daha veriliyor ve sadece bu 30 ay veto ediliyor. Aslında şu anda iptal edilen hiçbir şey yok. Yani önceden çıkarılan 36 ay devam ediyor.”

Bu bacaların filtresiz 36 ay çalışmaya devam edeceğine, halkı zehirlemeye, toprağı öldürmeye, suyu, havayı kirletmeye devam edeceğine vurgu yapan Aydın, bunun tamamen bir imaj tazeleme operasyonu, doğaya duyarlılarmış gibi bir imaj yaratılmaya çalışıldığını ama gerçekte 30 ay sürenin iptal olduğunu ve 36 ayın hala yürürlükte olduğunu söyledi.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam