Türkiye coğrafyasında en iyi doğa fotoğrafı nasıl çekilir? | Bursa Haberleri - Bursa.Net.TrBursa Haberleri – Bursa.Net.Tr

19 Nisan 2024 - 16:28
SON DAKİKA

Türkiye coğrafyasında en iyi doğa fotoğrafı nasıl çekilir?

Türkiye farklı türden dağlar, göller, nehirler,volkanlar, platolar, ovalar, buzullar, denizlerin olduğu, farklı iklimlerin yaşandığı bir ülke. Bu çeşitlilik, manzara fotoğrafı açısından da büyük bir zenginlik…

reklam
Türkiye coğrafyasında en iyi doğa fotoğrafı nasıl çekilir?
Son Güncelleme :

03 Mart 2019 - 14:58

reklam

Havaya dikkat!

Tüm fotoğraf planları atmosfer koşullarına bağlı olarak yapılır. Çalışma  yapılacak bölgenin iklimi ve mevsim özellikleri hesaplanmadan yapılan fotoğraf çekimleri amacına ulaşamaz. Fotoğraf çekim planının en önemli parametrelerinden biri atmosferik koşulları bilmektir. Ayrıca fotoğraf planlarında mutlaka o yılın mevsim koşulları ve güncel hava durumları göz önüne alınmalıdır.

Yüksek bahçe

Yeşil yayla yaşamının her köşesi hayat doludur, yaylalar dağ çiçekleri bahçesidir. Sis ve gizem dolu yüksek dağlarda buzul gölleri de vardır. Bu dağlar yaz boyu çok güzeldir. Nem oranı düşük, temiz atmosfere sahip dağlar büyüleyici ışık oyunları sergiler.

Fotoğrafçının hayali

Çöküntü alanlarında göller, nehirler ve ovalar. Bunların etrafında yüksek dağlar… Karasal iklimden dolayı az nemli temiz atmosfer. Kaliteli ışık altında turkuvaz göller. Böyle bir coğrafya manzara fotoğrafçısının hayalidir. Acıgöl, Eğirdir, Beyşehir, Eber, Akşehir, Salda, Burdur, Yarışlı gölleri birbirinden güzel ve farklı özelliktedir. 

En iyi göl fotoğrafları kuşkusuz bu bölgede çekilir. Kışın ve baharın erken dönemlerinde dağlar karlı olduğundan fotoğraf için en iyi zamandır.

Ateş topraklarında…

Volkanik dağlar her zaman heyecan uyandırır. Kaya ve toprağın renkleri, gölleri, özgün şekilleri ile çok özel manzaralar sunar. ’nin dünya ölçeğinde tanınan köşelerinden Kapadokya volkanik faaliyetler sonucu oluşmuştur. Bitlis Nemrut Dağı’ndaki dev obsidiyen kayalıkları ve kalderasındaki göl de eşşiz güzelliktedir. Meke Gölü ve ortasındaki adalar da dünyanın en güzel oluşumlarından kabul edilir. Manisa’nın Kula ilçesine giderseniz, siyah toprakları görünce sanki yeni sönmüş bir volkan alanında olduğunuzu sanırsınız…

Tarlalar arasında

Ovalar zengin tarım alanlarıdır ve buna bağlı olarak yerleşimlere de ev sahipliği yaparlar. Bunun yanı sıra tarım faaliyetlerini fotoğraflamak için başlıca adreslerdir. Üzüm tarımı için Ege ovaları, her zaman çok güzel fotoğraf veren ayçiçeği tarlaları için özellikle temmuz ayı ortasında Trakya’ya, gül ve lavanta için Isparta, pamuk için Çukurava, çok görkemli dağ ve tarımsal faaliyet fotoğrafları içinse Doğu Anadolu’ya gidebilirsiniz…

Buzulları çekmek

Kuşkusuz en iyi manzara fotoğraflarının büyük bölümü dağlarda çekilir. Buzul vadilerinde ve buzul göllerinde çok özel ışık ve görüntüler yakalanabilir. Ilıman kuşaktaki için buzullar çok özel fotoğraf alanlarıdır.

Özellikle Cilo Dağları’ndaki dört buçuk kilometrelik buzul mutlaka görülmeli

Mavi fotoğraflar

’ye kıyısı olan, farklı özelliklere sahip dört deniz, sahil yerleşimleri, doğa manzaraları, balıkçılık, su altı yaşamıyla zengin fotoğraf seçenekleri sunar. Ege ve Akdeniz koyları turkuvaz rengin hakimiyetindeyken, Karadeniz kıyılarında yeşil dağlar ve deniz özel manzaralar yaratır. Güneyde Dilek Yarımadası, Bodrum Yarımadası, Gökova, Datça ve Bozburun, Marmaris, Göcek, Ölüdeniz, Üçağız, Kaputaş gibi yöreler öne çıkar. Karadeniz’in Kocaeli sahilindeki kayalıklar, Kefken, Kerpe, Ağva, Bağırganlı gibi yerler özel görüntüler oluşturur. Karadeniz sahillerinde orman-deniz buluşmaları ise çok özeldir. Hamsilos, Gideros,Kıyıkööy, Çilingoz bunların iyi örnekleridir.

Göllere bakış

Manzara fotoğraflarının en güzellerinin çoğunda su, özellikle de göller yer alır. Sülüklügöl, Borçka Karagöl, Bolu Yedigöller gibi orman içi göller en güzel orman-su buluşması örnekleridir. Tektonik göllerin turkuvaz rengini görebileceğiniz yerlerin başlıcaları Salda ve Beyşehir gölleridir. Volkanik göller olan Meke, Acıgöl, Nemrut kalderasında da adeta sonsuzluğu hissedersiniz. Tuz Gölü’nde, Denizli Acıgöl’de durgunluk vardır; gökyüzü, kuşlar, tüm doğanın yansıması oluşur. Bu göllerin etrafındaki tuzcul çayırlar, sonbahar ve kış aylarında kırmızının her tonunu sergiler.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam