Uludağ Sözlük Kurucusu mezun olduğu üniversitede konuştu | Bursa Haberleri - Bursa.Net.TrBursa Haberleri – Bursa.Net.Tr

23 Nisan 2024 - 09:36
SON DAKİKA

Uludağ Sözlük Kurucusu mezun olduğu üniversitede konuştu

Bursa Uludağ Üniversitesi, BUÜ İşletme Topluluğu’nun öncülük ettiği 8. Girişimcilik ve İnovasyon Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı. Girişimcilik alanında birbirinden değerli isimleri ağırlayan etkinlikte Uludağ Sözlük Kurucusu İsmail Alpen de girişimci adayı öğrencilerle bir araya geldi.

reklam
Uludağ Sözlük Kurucusu mezun olduğu üniversitede konuştu
Son Güncelleme :

03 Aralık 2019 - 18:15

reklam

Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Uzman Çavuş Ferhat Demir Salonu’nda gerçekleşen sertifikalı etkinlikte öğrenciler girişimcilik ve inovasyon alanında başarılı çalışmalara imza atan isimlerle buluşma imkanı yakaladı.

Ergünkent İnşaat ana sponsorluğunda gerçekleşen zirvenin konuşmacıları arasında etkinliğe oturum sponsoru olan kurumlar arasında yer alan Uludağ Sözlük’ün kurucusu İsmail Alpen de vardı.

Tekstil mühendisliği bölümünden mezun olduğu üniversitede konuşmacı olarak yer alan Alpen gençlere kendi hikayesi ile ilgili bilgiler verdi.

“Yaklaşık 10 yıl önce ben de bu üniversiteden mezun oldum.. Konferans yaptığım yerde konuşmacıyım şu an. Uludağ Sözlük bir girişimdi. Sonrasında İnci Sözlük Caps gibi devamı oldu. Ben okurken de İnternet ile alakalı hep girişim yaptım, ama tutmadı. 2005 yılında Uludağ Sözlük açıldı. 2009’da İnci Sözlük, 2010’da İnci Caps, 2012’de Haberself, 2015’de Sosyotrend, 2016’da Amerikanofisi, 2017’de Sogider geldi.”

Alpen, başarısız girişimlerin kattığı tecrübelerin altını çizerek şöyle devam etti:

‘BAŞARISIZLIKTAN KORKMAYIN’

“Para çok önemli aslında. Hayallerimizi gerçekleştirmek için çok önemli. Girişimlerin çoğu başarısız oluyor. O kadar kolay olmaması gerekiyor zaten. En önemlisi üniversite çağında bu girişimi yapmak. Okul bittiği an sorumlulukların artacak. Çalışıyor musun, evleniyor musun diye çökecekler üzerine. O yüzden bu dönemleri doğru değerlendirmek çok önemli.”

Alpen, tekstil mezunu olmasına rağmen kendisini yazılım konusunda geliştirdiğini belirterek gençlere tavsiyelerde bulundu.

‘ÖNCE İSİM VE MARKA’

“Benim kendimce hep önce ismini markasını koyardım. Girişim fikri ham hali ve son hali çok farklıdır. Aslında müşteri sana işi öğretiyor burada. Çok zorluk var girişimde ama kolaylıkları da var. Girişimle ilgili en kutsal şey müşteridir. Mükemmel ürün yapmak zorunda değilsiniz. Sözlük öncesi onlarca denemem oldu ve hiç biri tutmadı. Hızlı bir şekilde ürettim ama yapmak istememiştim. Sonra baktım istiyorlar yaptım. Kendinizi geliştirmenizle alakalı şuan inanılmaz güzel bir zamanınız var. Ben tekstilciydim ama kendimi yazılım üzerine geliştirdim.”

En iyi soru soran 5 kişiye kitaplarından hediye edeceğini söyleyen Alpen, hata yapmanın önemine değinerek şöyle devam etti:

‘HATALAR TECRÜBEYE DAİR…’

“Hata çok önemli aslında. Bakın bana, Uludağ Sözlük’ten önce 10 site ve hepsi çöp. Terbiye oldum o 10 sitede. Öğrenci zamanı çok önemli girişimcilik için. Ben Facebook’tan iş teklifi almış adamım.”

“Ekşi sözlüğü seviyoruz ve takip ediyoruz. Çoğu yazarlar Uludağ sözlükten gitti” diyen Alpen, Uludağ Sözlük’ün işleyişine de değindi.

“Uludağ sözlükte kimseye karışmıyoruz. ‘Yazma etme’ demiyoruz. Sadece biraz abartıyorsa engelliyoruz. CİMER’den ekran görüntüsü alıp şikayet ediyorlar. Evlerine polis gidiyor. Bunun için engelliyoruz.”

Uludağ Sözlük Kurucusu Alpen, öğrencilerin sorularını da yanıtladı.

İÇİNİZDE Kİ İSYAN NE ZAMAN BAŞLADI?

“Ben programlama konusunda iyiydim. Temelde para kazanma arzusu. Zekasıyla para kazanma güzel bir şey. Amaç lüks arzusu değil. Filmin sonunda bir şeyleri değiştirmek. Dünya nereye gidiyor ne yapabilirim ama bunun için de para lazım. Ben kitaplardan öğrendim yazılımı. Çok hızlı ilerlemek lazım. Girişimcide olması gerekenler, aslında bir şey de en iyi olmak gerekiyor. Bir konuda sivrilmek gerekiyor. Uludağ üniversitesinde çok parasız da kaldım. O kirayı ödeyememe falan inanılmaz güzel bir şey. Şu zamanın kıymetini anlıyorum.”

GENÇLERE DESTEK VERECEK MİSİNİZ?

“Eğitimle ilgili evet var aklımız da bir şeyler Serkan İnci ile. Şuan girişim yapmak çok zorlandı. Herkes bir şeyler yapıyor çünkü. Masrafsızlık kültürü ile başladım ben. Bence böyle de olmalı. Ciddiyetsiz bir sürü girişim yapmak gerekiyor. Ciddiye alınca 2., 3. İhtimali kapatıyor.”

İsmail Alpen’e konuşmasının sonunda Bursa Uludağ Üniversitesi İşletme Topluluğu (ULİT) Konferans ve Paneller Komitesi Başkanı İrem Zaim tarafından teşekkür plaketi verildi.

reklam

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
reklam
reklam