


Osmangazi Belediyesi ile Bursa Felsefe Kulübü’nün Panorama 1326 Fetih Müzesi’nde düzenlediği Bursa’ya Değer Katanlar Söyleşileri’nin ilki 1994-1999 dönemi Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Erdem Saker’le yapıldı.
Erdem Saker, söyleşide, 1996 yılında Volvo’nun Bursa’ya fabrika kurmak istemesiyle yaşanan süreci anlattı.
Söyleşinin moderatörlüğünü yapan Olay gazetesi Başyazarı Ahmet Emin Yılmaz, şunları yazdı:
“Yıl 1996… Başbakan koltuğunda ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz var. Bir gün, Başbakanlık Özel Kalem’den dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı olan ve ANAP’tan seçilen Erdem Saker aranıyor.
Görevli ‘Sayın Başbakan’ın kardeşi bir konu hakkında sizi ziyaret edecek’ diyor. Ertesi gün de, Başbakan Mesut Yılmaz’ın kardeşi Turgut Yılmaz yanında heyetle Saker’e geliyor.
Yılmaz diyor ki:
‘Bu arkadaşlar Volvo otomobil fabrikasından. Türkiye’ye fabrika kuracaklar. Biz de bu fabrikayı Karacabey’de yapmayı uygun bulduk.’
Bunları söylerken…
Saker’in sevinip teşekkür edeceğini umuyor, ama beklemediği bir cevap alıyor:
‘Olmaz, kuramazsınız.’
Gerekçe şu:
‘Biz 2020 Planı adıyla Bursa’nın geleceğini planladık, anayasasını yaptık. Bursa’da iki büyük otomobil fabrikası var, üçüncüsü planımızda yok.’
Bunun üzerine…
‘Ama Sayın Başkan yan sanayi burada. En ideal yer burası’ diyorlar. Saker buna da şöyle karşılık veriyor:
‘Sanayi Bölgesi’nden çıkacak kamyon yarım saatte Karacabey’e ulaşabilir. Siz bir yarım saat daha gitmeyi göze alın fabrikasını Bilecik’e yapın.’
(…)
Saker sonrasını da açıkladı:
‘Başbakan’ın beni arayacağını düşündüm ve bekledim, ama hiç aramadı.’
Kuşkusuz…
Ülkenin ve kentlerin gelişip büyümesinde sanayi çok önemli. Fakat kentlerin anayasası olan strateji planları da titizlikle hazırlanıp dirayetle korunmalı.
Bu noktada…
Türkiye’ye yatırım yapması beklenen ve aklı Bursa’da kalan Volkswagen’e fabrika için Manisa’yı gösteren Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin 4 Eylül 2019 günü bu sütunlardan aktardığımız görüşü de hemen hemen Saker’le aynı:
‘Bursa’da iki büyük otomobil üreticisi fabrika var. Üçüncü otomobil üreticisi gelirse fabrikalar arası rekabet açısından olumsuzluk yaşanabilir.'”
Yaşamı Bursa’ya hizmetle dolu
“Bursa’ya Değer Katanlar Söyleşileri’nin ilkinde Erdem Saker’i dinlerken şunu düşündük:
23 yılı Bölge Müdürü olarak yaşamının 40 yılı DSİ’de geçti. Bursa’nın doğusundan batısına, dağından denizine her karışına hizmet etti.
Hep Bursa’yı düşündü.
Doğancı ve Nilüfer barajlarını planlayıp inşa etti, dönemin belediyesinin gücü olmadığı için İçme Suyu İsale Hattı’nı DSİ olarak üstlendi.
Büyükşehir Belediye Başkanı olarak 5 yıl ufuk açan eserler bıraktı. Hak ettiği değeri yaşarken göstermeliyiz.”
KİMDİR VOLVO?
1994-1999 döneminde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Saker, o dönemde Volvo’nun Bursa’ya yatırım ısrarına şiddetle karşı çıkmış, Bursa’nın ve Büyükşehir Belediyesi’nin onayı ve izni olmadan böyle bir yatırım yapılamayacağını açıklamıştı. Saker’in o dönem kullandığı “Kimdir Volvo? Ben Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı’yım” sözleri uzun süre gündemde kalmıştı.